vásár

helyszín

Sárvár, Belváros
kategória

dátum

2022. 10. 28. - 29.
Lejárt!

SIMON–JÚDÁS-NAPI VÁSÁR

2022. október 28–29., Sárvár (Belváros, több helyszínen)

Idén október 29-én rendezik meg a Simon–Júdás-napi Országos Kirakodóvásárt, de már előtte való nap, október 28-án elindulnak a programok Sárvár belvárosi utcáin és terein.

A kirakodóvásár múltja több mint 600 éves múltra vezethető vissza, amely az idők során többször is megújult, de a mai napig őrzi a régi hagyományokat.

A vásár a nevét Simonról és Júdásról kapta, akik a tizenkét apostolhoz tartoztak. Simon–Júda egy jeles időjárási és gazdasági határnap is, amihez egy híres szólás fűződik: „Megérkezett Simon–Júdás, jaj már néked pőregatyás”. A közmondás arra utal, hogy ilyenkor beköszönt a hidegebb idő, így melegebben kell felöltözni. Azt tartották, ha ettől a naptól Márton napjáig (november 11.) szép az idő, akkor jövőre bőséges lesz a termés. Ekkor a nyájakat mindenféleképp be kell hajtani. Tokaj-Hegyalján pedig elkezdték a szüretet.

vásár
Simon–Júdás-napi Országos Kirakodóvásár
képforrás: Sárvár Város Önkormányzata – web

Programajánló

Október 28. (péntek)
A várparkolóban az étel- és italárusok már 11 órától nyitva lesznek, 19 órától DJ Sheperd, majd 23.30-tól DJ Dominique zenél a színpadon.
Ebben az évben is lesz Borudvar a Posta tér mögötti parkolóban, amely szintén kinyit ezen a napon 11 órakor, és neves borászatok kínálják itt boraikat. A jó hangulatról 18 órától a Kale Lulugyi (Fekete Virág) nevű, cigányokból álló zenekar gondoskodik, akik többek között az A38 Hajón, a Művészetek Völgyében vagy például az ördögkatlan Fesztiválon is zenéltek.  

Október 29., (szombat)  
Az országos kirakodóvásárt szombaton tartják, ahol több száz árus kínálja portékáit a belvárosutcáin és terein, s amelyre több tízezer látogató várnak.
A várparkolóban 11-tól 17 óráig a Bendzsó Music zenekar játszik, akiknek a repertoárjában a könnyűzene szinte minden műfaja megtalálható. Közben 13 órától Luji hív nosztalgiázni a ’60-as évektől napjainkig.
A vásári forgatagban a Herpenyő zenekart is hallhatod a volt zárdaépület előtt. 

További információ: https://sarvar.hu/esemenyek/simon-judas-napi-vasar-sarvar-orszagos-kirakodovasar/

Nyitókép képforrás: Sárvár Város Önkormányzata – web

Címkék:,