nő dobbal

helyszín

Budapest, Müpa
Budapest, Müpa
kategória

dátum

2022. 11. 11. - 13.
Lejárt!

RISING STARS – Európa új csillagai

2022. november 11–13., Budapest (Müpa)

Európa új csillagai érkeznek a Müpába. Bemutatja tudását egy kísérletező szellemű stuttgarti ütőhangszeres művész, igényes frankfurti vonósnégyes, fiatal kora ellenére máris díjak és elismerések sokaságával büszkélkedő brit bariton, egy virtuóz spanyol oboás és egy szuggesztív ukrán hegedűs is.

Az idei sorozat különlegessége, hogy azok a zenészek lépnek fel az európai turnéban, akiknek koncertjeit két évvel ezelőtt meghiúsította a koronavírus-járvány. Külön öröm, hogy ismét akad hazai résztvevője a koncerteknek: a világklasszis ifjú zongoraművész, Fejérvári Zoltán, a 2017-es Montréali Nemzetközi Zongoraverseny nagydíjasa. És persze, mint minden évben, most is valamennyi muzsikus koncertjén hallható lesz egy-egy, az ECHO felkérésére született vadonatúj kortárs kompozíció.

Az ECHO 1995-ben útjára indított Rising Stars sorozata a klasszikus zene területén a pályán kezdeti lépéseiket éppen csak megtevő ifjú tehetségeknek nyújt segítséget. A szervezet nemcsak a jövő csillagainak felkutatásában vállal szerepet, de felfedezésük után se engedi el a művészek kezét: Európa szinte minden jelentős koncerttermét érintő turnét szervez számukra.

Programajánló

A sort rögtön az egyik legvagányabb idei fellépő, a német ütőhangszeres, Vanessa Porter nyitja, aki sosem riadt vissza az unortodox megoldásoktól. Előadásaiban előszeretettel használ egzotikus hangszereket, akár a saját testét is, improvizációit pedig emberi hanggal és elektronikus effektekkel kombinálja. Utóbbiakban ezúttal Daniel Mudrack lesz segítségére. Műsora csupa izgalmas kortárs kompozícióból áll.
Előadás: 2022. november 11., 20 óra

Az őt követő James Newby kicsit kilóg a sorból, hiszen az ő hangszere a hangja. A londoni Barbican Centre jelöltje fiatal kora ellenére számtalan szakmai sikerrel büszkélkedhet. Zongoraművész partnerével, Joseph Middletonnal ezúttal Schumann ritkán hallható Kerner-dalait és a brit zeneszerzőnő, Judith Bingham koronavírus-járvány által inspirált dalciklusát adja elő.
Előadás: 2022. november 12., 17.30 óra

férfiarc
James Newby
képforrás: Müpa, fotó: Gerard Collett

A szombati napot a spanyol oboás, Cristina Gómez Godoy zárja, akinek csodálatosan könnyed ösztönösségéről néhány éve ódákat zengett a Süddeutsche Zeitung.  A Müpába Charlotte Bray új műve mellett a 19. és a 20. század néhány kiemelkedő oboaművével, Mario Häring zongoraművész társaságában érkezik.
Előadás: 2022. november 12., 20 óra

nő hangszerrel
Christina Gómez Godoy
képforrás: Müpa, fotó: Felix Broede

Vasárnapra is marad bőven látni- és hallanivaló: a Frankfurtban alakult Aris Quartet azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2016-ban öt díjat is bezsebelt a müncheni ARD Nemzetközi Zenei Versenyen, majd két év múlva a BBC Új Generációs Művésze cím is a gyűjteményébe került. Az együttes műsorában a japán Misato Mochizuki in-side című új kompozíciója mellett a bécsi klasszikus Haydn és a romantikus Mendelssohn egy-egy műve szerepel.
Előadás: 2022. november 13., 17.30 óra

együttes
Aris Quartet
képforrás: Müpa, fotó: Sophie Wolter

A koncertek sorát az utóbbi évek egyik kiemelkedő vonóstehetsége, Diana Tishchenko zárja. Az ukrán hegedűművésznő Berlinben végezte tanulmányait, alig húszévesen már a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar koncertmestere lett, valamint rangos zenei versenyekről hozta el az első díjat. Külön öröm, hogy erre az estére a virtuóz magyar zongoristát, Fejérvári Zoltánt választotta kamarapartneréül, akivel több közös lemezt is készített már. Bartók és Beethoven egy-egy darabja mellett Schnittke szólóhegedűre komponált művét és a portugál kortárs zeneszerző, Vasco Mendonça új alkotása is hallható lesz.
Előadás: 2022. november 13., 20 óra

nő
Diana Tishchenko
képforrás: Müpa,

További információ: https://www.mupa.hu/programok/rising-stars

Nyitókép képforrás: Vanessa Porter, fotó: Arne Morgner