Textil Richter Sára

helyszín

Budapest, Hegyvidék Galéria

dátum

2022. 03. 03. - 30.
Lejárt!

AKARSZ-E MEGGYÓGYULNI? – Richter Sára textilművész kiállítása

2022. március 3–30., Budapest (Hegyvidék Galéria)

Jézus a nagyon régóta szenvedő, minden reményét elvesztett beteg embertől kérdezi a Bethesda fürdőnél mielőtt meggyógyítja: „Akarsz-e meggyógyulni?”
Ez a szentírásból vett idézet Richter Sára textilművész egyik kiállított alkotásának és egyben tárlatának a címe is. A művésznő a kiállításon bemutatott munkákkal tágabban értelmezve keresi a gyógyulás lehetőségét: a test gyógyulásához a lélek gyógyulásán át vezet az út.

Textil Richter Sára
Richter Sára alkotása (részlet)
képforrás: Hegyvidék Galéria

A kiállításon szereplő alkotások nagyrészt az elmúlt másfél évben készültek. A hímzett vagy drótból, vasból varrt, növényekkel nyomtatott, rávarrt tárgyakkal és bibliai idézetekkel kialakított vásznak fontos és mély üzeneteket közvetítenek, többek között az ember viszonyát vizsgálják a körülötte lévő világ változásaihoz, vagy a rossz szokásoktól való szabadulás küzdelmét jelenítik meg. A képek áztatása, rozsdásítása, hipózása és sózása által létrejövő felületek az idő általi rétegződés, romlás, letisztulás és gyógyulás lelki folyamatát mutatják, míg a kezek és a tenyér vonalai, valamint a kézmozdulatok az egyén felelősségét hangsúlyozzák saját életéért, illetve azt a pszichikai folyamatot írják le, míg az aggodalomtól eljut egy nyugalmi állapotig, a lelki békéig. A vásznak térbe helyezése, körbejárhatósága, mind a két oldal, és így a kilógó szálak megmutatása az elvarratlanság és a többnézőpontúság gondolati tartalmát erősítik.

Textil Richter Sára
Richter Sára alkotása (részlet)
képforrás: Hegyvidék Galéria

Kiállításmegnyitó: 2022. március 3. (csütörtök), 18 óra
A kiállításmegnyitón való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

TIPP! Tárlatvezetés Richter Sára textilművésszel
2022. március 17. (csütörtök), 18 óra

További információ, regisztráció, a galéria nyitvatartása: https://hegyvidekgaleria.hu/programok/akarsz-e-meggyogyulni-2

Nyitókép: Richter Sára alkotása (részlet), képforrás: Hegyvidék Galéria