pünkösd

helyszín

Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)

dátum

2024. 05. 19. - 20.
Lejárt!

PÜNKÖSDI ÖRÖKSÉG ÜNNEP

2024. május 19–20., Szentendre (Skanzen)

Két napon át örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várnak a Skanzenben, ahol idén a kézműves hagyományokat gyakorló közösségek kerülnek fókuszba. Merülj el a Skanzen színes forgatagában!

A szentendrei Skanzen 13. alkalommal megrendezett Pünkösdi Örökség Ünnepe az Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseménye, ahol az UNESCO 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményét ünnepelheted.

Programajnló

A Pünkösdi Örökség Ünnep az élő örökség közösségeink az ünnepe, akik bepillantást engednek színes hagyományaikba. Két napra kézművesekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel telik meg a múzeum. Ezen a hétvégén megismerheted a mesterségek titkait, élvezheted a különböző tájegységek muzsikáját, és gyönyörködhetsz a különféle vidékek viseleteiben is.  

A táncos, zenés és kézműves közösségek mellett gasztronómiához kötődő örökségek is bemutatkoznak: a hagyományos ételeket a karcagi birkapörkölttől a bajai halászlén át a borsodnádasdi molnárkalácsig meg is kóstolhatod.

A Pünkösdi Örökség Ünneppel egy időben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont az EU Creative Europe Programban megvalósuló nemzetközi projekt magyarországi találkozójának. A négynapos program középpontjában az UNESCO jó megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncház-módszer áll. A projektben tánc- és zenekutatók, muzeológusok és a szellemi örökség szakértői dolgoznak együtt, akik az Pünkösdi Örökség Ünnep ideje alatt közös, nemzetközi terepkutatást végeznek.

.További információ: https://skanzen.hu/hu

Nyitókép: Sárköz népművészete, képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum