pünkösd

helyszín

Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)

dátum

2023. 05. 28. - 29.
Lejárt!

PÜNKÖSDI ÖRÖKSÉG ÜNNEP

2023. május 28–29., Szentendre (Skanzen)

Két napon át örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várnak a Skanzenben, ahol negyvenhárom szellemi kulturális örökségét őrző közösséggel találkozhatsz a sárközi táncosoktól az egri fertálymesterekig. Merülj el a Skanzen színes forgatagában!

A szentendrei Skanzen 12. alkalommal megrendezett Pünkösdi Örökség Ünnepe az Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseménye, ahol az UNESCO 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményét ünnepelheted.

Sárközi táncosoktól az egri fertálymesterekig

Negyvenhárom szellemi kulturális örökséget őrző közösség mutatkozik be a Skanzen immár hagyománnyá vált Pünkösdi Örökség Ünnepén.


A Pünkösdi Örökség Ünnep az élő örökség közösségeink az ünnepe, akik bepillantást engednek színes hagyományaikba. Két napra kézművesekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel telik meg a múzeum. Ezen a hétvégén megismerheted a mesterségek titkait, beállhatsz a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, élvezheted a különböző tájegységek muzsikáját, és gyönyörködhetsz a különféle vidékek viseleteiben is.  

Emellett olyan különleges tradíciókat ismerhetsz meg, mint az egri fertálymesterség, a selmeci diákhagyományok, a hajdúdorogi krisztuskatonaság. A táncos, zenés és kézműves közösségek mellett gasztronómiához kötődő örökségek is bemutatkoznak: a hagyományos ételeket a karcagi birkapörkölttől a bajai halászlén át a borsodnádasdi molnárkalácsig meg is kóstolhatod.

A Pünkösdi Örökség Ünneppel egy időben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont az EU Creative Europe Programban megvalósuló nemzetközi projekt magyarországi találkozójának. A négynapos program középpontjában az UNESCO jó megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncház-módszer áll. A projektben tánc- és zenekutatók, muzeológusok és a szellemi örökség szakértői dolgoznak együtt, akik az Pünkösdi Örökség Ünnep ideje alatt közös, nemzetközi terepkutatást végeznek.

.További információ: https://skanzen.hu/hu

Nyitókép: Sárköz népművészete, képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum