plakát

helyszín

Budapest, Müpa
Budapest, Müpa

dátum

2023. 02. 04.
Lejárt!

időpont

Egész nap

PROKOFJEV-MARATON

2023. február 4., Budapest (Müpa)

Egy nap Szergej Prokofjev műveivel, a legkiválóbb hazai és külföldi művészek tolmácsolásában!

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának műsorát idén a hetven esztendeje elhunyt orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev művei köré szervezték.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől kezdődően egészen késő estig a Müpában. Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője – Beethoven például kétszer is –, a 2023-as maratonon pedig a hetven éve elhunyt Szergej Prokofjev alakja kerül középpontba.

Az orosz zeneszerző többek közt izgalmas szimfóniák, versenyművek, kamarakompozíciók és zongoradarabok szerzője volt, így változatos életművéből gazdag keresztmetszetet mutatnak be a nap folyamán a művészek. Az Üvegteremben zeneakadémisták várnak ingyenes koncertekre, az előadóteremben pedig emlékezetes előadások kelnek életre a vásznon, valamint olyan legendás Eisenstein-filmeket is levetítenek, melyeknek Prokofjev szerezte a zenéjét.

A délelőtt kezdődő és késő estig tartó zenei maratonon  a Budapesti Fesztiválzenekar mellett játszanak a Pannon Filharmonikusok, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, a Győri Filharmonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Vonósok. A zenekarok mellett olyan kiváló előadóművészek lépnek fel, mint Báll Dávid, Pusker Júlia, Szabó Ildikó, Lajkó István, Pivon Gabriella és Mali Emese, Palojtay János, valamint Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev.

Kalandozz egy teljes napon át Prokofjev művészetének vadregényes tájain!

Fischer Iván karmester, a maraton művészeti vezetője
képforrás: Müpa, fotó: Stiller Ákos

Szergej Prokofjev Mozarthoz hasonlóan ötévesen már komponált, nyolcévesen már operát írt, és Rimszkij-Korszakovtól tanult hangszerelni. Jóban volt Humphrey Bogarttal, és kiválóan sakkozott. A mai Ukrajna területén született, és Moszkvában hunyt el. Életműve megsínylette a szovjet hatalom nyomását, és ironikus módon Sztálinnal egy napon halt meg. Szélsőségek, ellentétek, váltások, küzdelmek, különcségek és persze fantasztikus zenék – ez Szergej Prokofjev, aki köré a BFZ és a Müpa hagyományos közös sorozata, a közkedvelt maraton ezúttal épül. Közel 62 éve alatt a szerző megjárta Amerikát és Párizst, egyedi hangú művei meghódították a világot, újjáélesztette a szonáta, a versenymű és a szimfónia műfaját, és akkora életművet hagyott maga után, hogy abból több maraton is kitelne. 

További információ: https://mupa.hu/programok/prokofjev-maraton-2023,
https://bfz.hu/hu/koncertek-es-jegyek/koncerttipusok-es-fesztivalok/prokofjev-maraton

Nyitókép: Liszt–Berlióz-maraton, képforrás: Müpa