táncház

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2024. 04. 05. - 07.
Lejárt!

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

FolkAréna 2024

2024. április 5–7., Budapest (Papp László Budapest Sportaréna, Fonó Budai Zeneház)

Az élő népművészet összművészeti fesztiváljára immár 43. alkalommal kerül sor. A fő helyszín idén is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltik párhuzamosan futó programokkal.

A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncházmódszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott folklór fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, a falu és a város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése a nagyközönség aktív közreműködésével.

A 2022-ben ötvenedik születésnapját ünneplő táncházmozgalom az ország legnagyobb fedett létesítményében, a Budapest Sportcsarnokban 1982. március 28-án rendezték meg az I. Táncháztalálkozót, amely azóta is minden évben vár mindenkit.

Programajánló

Április 5.
A péntek este Halljunk szót…! címmel a Fonó Budai Zeneházban koncerttel egybekötött nyitótáncházzal indul, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak.

Április 5–6.
A szombat és a vasárnap a Budapest Sportaréna küzdőterén az ezúttal közép-magyarországi régiót bemutató Aprók Bálja programrésszel indul, melynek különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt Te is részt vehetsz a táncokban, kipróbálhatod magad a népi játékokban és ügyesség versenyekben. Az ezt követő programrész a táncházak és a bemutatók sorozata a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők élő zenére tanulhatják, akik tudják, szabadon táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncokat.
Ezzel párhuzamosan a kamarateremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szórakoztatják. Az  Ókútból friss víz című koncertsorozat műfaji határok nélkül azt közvetíteni, hogy a zenei folklorizmust egymástól eltérően megközelítő alkotások egymást kiegészítve még erősebben képesek lehetnek a népművészetben rejlő értékeket kiemelni.
A szombat esti Gála műsorán fellépnek hazánk kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló Táncház a javából teszi teljessé.

táncház
Országos Táncháztalálkozó
képforrás: Táncház Egyesület

Vasárnap a Magonc nyitányt követve az Aprók Bálja és a Tánchagyományaink programrész folytatására kerül sor, de ekkor kerül sorra a Minden magyarok tánca is, ami a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye.
Vasárnap 17 órától az idén 50. születésnapját ünneplő Vujicsics együttes koncertje és táncháza indítja az estét, majd a Gálaműsor keretén belül a legkiválóbb énekesek és a Táncháztalálkozó „fesztiválzenekara” közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát. A hétvégét az Aréna küzdőterén az Össztánc zárja.
A hétvégét az Aréna küzdőterén Össztánc zárja.

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, a régi és az új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. A programot mindkét napon fotókiállítások, könyv- és CD-bemutatók, valamint filmvetítések gazdagítják.

További információt a táncháztalálkozó programjairól, a felnőtt és a gyerek napijegyekről, kedvezményes early bird jegyekről és jegyvásárlás: http://tanchaztalalkozo.hu/2024

További információ: http://tanchaztalalkozo.hu/2024, https://www.facebook.com/tanchazegyesulet

Nyitókép: Országos Táncháztalálkozó, képforrás: Táncház Egyesület