plakét

helyszín

Budapest, Debrecen, Tihany

dátum

2022. 10. 07. - 15.
Lejárt!

OROSZ ZENEI FESZTIVÁL

2022. október 7–15., Tihany, Debrecen, Budapest

Szkrjabin 150. évfordulójára emlékezik az 5. Orosz Zenei Fesztivál, amelynek programjait idén is három helyszínen, Tihanyban, Budapesten és Debrecenben élvezheted. A fesztiválon fellép többek között Csalog Gábor, Palojtay János és Balogh Ádám zongoraművészek, a debreceni Kodály Filharmonia és a Kodály Kórus, Anton Shaburov orosz karmester, valamint a programsorozat művészeti vezetője, Szabó Marcell zongoraművész.

„Szkrjabin már életében megosztó személyiség volt, zenéje nagy utat jár be a korai romantikus hangvételtől a kései euforikus, expresszionista stílusig. Szkrjabint egész életében vonzotta a miszticizmus, a teozófia. Kezdeti vallásosságát felváltotta egy Messiás-komplexus, amiben saját teremtő erejét szerette volna művészete által a végsőkig elvinni, mellyel az emberiség megmentését és felemelését tűzte ki az elérendő végső ars poeticájának…” (Szabó Marcell)

Szabó Marcell zongoraművész
fotó: Csibi Szilvia

Alekszandr Szkrjabin a késő romantika egyik legizgalmasabb alakja. A mindössze 43 évet élt szerzőre kezdetben Chopin volt nagy hatással, műveit előszeretettel játszotta hangversenyein, illetve kompozíciós műfajai is Chopinről árulkodnak. Munkásságának jelentős részét zongoraművei adják, így azokon érhető leginkább tetten ars poeticájának változásai. Akár csak Chopin, Szkrjabin is nagyon szerette a rövidebb műfajokat (prelűdök, etüdök, noktürnök, keringők), de a hosszabb lélegzetű szonátákból is írt tíz darabot. A századforduló után kezdi el kialakítani sajátos zenei nyelvezetét, amire nagy hatással vannak a vallásos és ezoterikus tanok megismerése. Messianisztikus önkép rajzolódik ki benne: a zenéje által akarta megváltani a világot, az emberiséget egy új tudati szintre juttatni. Elhíresült feljegyzése is ekkor született: „Én vagyok az isten! Én vagyok a virágzás és az üdvösség. Én az univerzumot elborító tűz, amely káosszá redukálja.”

Programajánló

A tavalyi év után ismét három településen – Budapesten, Debrecenben és Tihanyban – élvezheted Szkrjabin zenéjét. A  fesztivál a szerző két alkotói korszakát mutatja be, kiemeli a műfajok változatosságát és kontrasztba állítja a misztikus komponista zenei két arcát. A romantikus arcot Palojtay János, a misztikus arcot pedig Csalog Gábor jeleníti meg, akik a hazai élet elhivatott Szkrjabin-interpretátorai. A koncertet október 8-án a  Tihanyi Bencés Apátságban, 10-én pedig Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében tartják.

Október 11-én a debreceni Kölcsey Kulturális Központban Szkrjabin II. (c-moll) szimfónia mellett elhangzik az első zenekari műve, a fisz-moll zongoraverseny Szabó Marcell zongoraművész közreműködésével, valamint a szerző utolsó zenekari műve, a Prometheus (A tűz költeménye) Balogh Ádám zongorajátékával. Közreműködik: a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen. Az est karmestere a fiatal orosz Anton Saburov, aki több nemzetközi karmesterverseny díjazottja.

Kiegészítő programok
Természetesen idén is gondoltak a fesztivál szervezői a fiatalokra: itt élő orosz és ukrán gyerekek adnak elő közösen egy mesejátékot  – Mesél a kerek erdő – magyar nyelven tánccal és énekkel. Időpontok: október 7-én Tihany (Látogatóközpont), október 9-én Budapesten (Szerb Színház).
A Szkrjabin Múzeum Moszkvából kifejezetten a fesztivál részére küldi meg kiállításanyagát, amelyet az Orosz Kulturális Központban tekinthetsz meg október 6-tól 15-ig.

A fesztivál részletes programjait itt találod: https://ozf.hu/programok-2022

További információ: https://ozf.hu, https://www.facebook.com/oroszfesztival

Nyitókép képforrás: Orosz Zenei Fesztivál – press