Tata halászat fesztivalok.info

helyszín

Tata, Tópart és Esterházy-sétány

dátum

2021. 10. 15. - 17.
Lejárt!

ÖREG-TAVI NAGY HALÁSZAT

2021. október 15–17., Tata (Tópart, Esterházy-sétány)

A csaknem két évtizedes múltra visszatekintő gasztronómiai esemény az Öreg-tópartján a halgazdálkodás tatai hagyományait és a halfogyasztás kultúráját népszerűsíti.

A szombati, kora reggeli (7 óra) látványhalászat ismét különleges alkalmat kínál az érdeklődőknek, hogy megismerhessék a tradicionális halászati eszközöket, a halfogás technikáját. Az interaktív bemutatók keretében kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a csodálatos utazó akvárium a vízi világba enged betekintést, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halászszokásait eleveníti fel.

Halászeszközök
képforrás: Öreg-tavi Nagy Halászat – web

Az Öreg-tó hazánk egyik legidősebb mesterséges tava, amelyet még a rómaiak alakítottak ki, s amelyből később, 1401-ben Zsigmond király utasítására halastó lett. A királyi birtok része volt, melynek látványa Zsigmondot is lenyűgözte: a partján egy gyönyörű reneszánsz várat építtetett, melyet Hunyadi Mátyás is használt, elsősorban nyaralásra.
Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.

Az izgalmas bemutatók és ismeretterjesztő programok mellett az ország minden pontjáról idesereglő halfőző mesterek különféle halételeket készítenek a tó partján. Lesznek itt régiókra jellemző bográcsos halászlevek, majd különleges halfogások, melyhez friss és zamatos neszmélyi borokat fogyaszthatsz a helyi borászok autentikus kínálásával.

A kulináris élvezetek mellé a fesztivál mindhárom napja színes szabadtéri eseményeket kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt az elmaradhatatlan vásári forgataggal, színpadi műsorokkal, változatos gyermekprogramokkal, vidámparkkal és számos érdekes látnivalóval együtt. Esténként a Party Syndrom Zenekar (október 15.), a Entertrain Party Band (október 16.) és a Shirley Band (október 17.) ad koncertet.

További információ: https://tatainagyhalaszat.hu, https://m.facebook.com/halaszfesztival.tata

Nyitókép: Öreg-tavi Nagy Halászat,  képforrás: Tourinform Tata