helyszín

Balatongyörök, Szépkilátó és Becehegy
Balatongyörök, Szépkilátó és Becehegy

dátum

2020. 10. 24.
Lejárt!

időpont

14:00 - 19:00

NYITOTT PINCÉK NAPJA

2020. október 24., Balatongyörök (Szépkilátó, Becehegy)

Október 24-én ismét kinyitnak a Becehegy pincéi, ahol a finom borok kóstolása mellett a páratlan panorámát is élvezheted a Nyitott Pincék Napja keretében.

Nyitott Pincék Napja
képforrás: Tourinform Balatongyörök

Ősszel is Balaton!

A nyár végével nem áll meg az élet a Balatonnál, hiszen számos programmal várnak az őszi időszakban is a szolgáltatók. A szüret időszakában a borok kapják a főszerepet, így van ez Balatongyörökön is.
A nyár után fedezd fel a Balaton őszi arcát is! Látogass el a balatongyöröki szőlőhegyhez, a Becehegy pincéihez, ízleld meg a balatoni borokat, utazz kisvonattal, élvezd a panorámát és érezd jól magad!

Nyitott Pincék Napja
képforrás: Tourinform Balatongyörök

A Szépkilátói büfésornál található kiinduló ponton 14 órától tudod megvásárolni a kóstolópoharat, ami egyrészt a dottó kisvonaton való utazásra jogosítja fel – ami körmenetben közlekedik a pincék és az állomáshelyek között –, másrészt ezzel a pohárral sorra kóstolhatod a programban résztvevő pincék kínálatát. A jó borhoz természetesen zsíros kenyér, pogácsa is dukál mindenhol.

(A kóstolópoharak ára 2000 Ft/db, melyek korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, a készlet erejéig kaphatók!)

A program ideje alatt környékbeli árusok kínálják finomabbnál finomabb kézműves portékájukat a Szépkilátónál.

A dottó menetrendje

14.15 órától a keszthelyi Pavilonsortól indul a dottó, Gyenesdiáson és Vonyarcvashegyen minden buszmegállóban felszállási lehetőséget biztosít. (Menetjegy a sofőrnél váltható, melynek díja 1.000 Ft/fő.)

Balatongyörökön a program ideje alatt 15–19 óra között 30 percenként közlekedik a Szépkilátói büfésor és a Becehegyi kápolna között.
Indulás a Szépkilátó büfésorától: 15, 16, 17 és 18 óra
Indulás a becehegyi kápolnától: 15.30, 16.30, 17.30 és 18.30 óra

Nyitott Pincék Napja
képforrás: Tourinform Balatongyörök

Balatongyörök a Balaton-felvidéki borvidékhez tartozik, azon belül is a Cserszegi-körzethez. Éghajlatát nagyban meghatározza a Keszthelyi-hegység, valamint a Balaton közelsége. Elsősorban a Cserszregi Fűszeres, a Szürkebarát és az  Olaszrizling fajták találtak igazi hazájukra ezen a területen. Kékszőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre. A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak.
(Forrás: balatonfelvideki.hu)

Finom borok, páratlan panoráma, kihagyhatatlan élmény és remek hangulat – erre számíthatsz ezen a hétvégén Balatongyörökön.

További információ: https://balatongyorok.hu

TIPP!

A Becehegyen, borkóstolás közben érdemes a sok szép műemlék présházat és pincét felkeresned, melyeknek többsége a 19. században épült. Így népi műemlék például az Ádám-pince (1819), a Major-féle présház ( 1854), a Szántai-présház (1860), a Sáfrán-féle Hordós présház (1872), a Rédey-présház (1862), a Klein Böske-féle présház (19. sz. közepe), a Varga-féle présház vagy a Kozlovszky-pince (19. sz. második fele).
(Megjegyzés: a dátumok az építés idejét mutatják.
Forrás: www.muemlekem.hu)

Nyitókép: Nyitott Pincék Napja, Balatongyörök,
képforrás: Tourinform Balatongyörök