együttes

helyszín

több településen

dátum

2023. 08. 08.
Lejárt!

időpont

Egész nap

NEMZETKÖZI CIGÁNY DAL NAPJA

2023. augusztus 8., 10 hazai és 2 külföldi település

Augusztus 8-án – a legendás Esma Redžepova macedón énekes születésnapján – ismét megrendezésre kerül a Cigány Dal Napja, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nemcigány művészek részvételével.

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Unió összes országában, ily módon az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje. Kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját jegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta: így például az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

Programajánló

2023-ban már tíz magyarországi városban, továbbá két külföldi helyszínen, közel negyven fellépő zenekarral valósul meg az esemény a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében. Az esemény fellép többek között a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duó, a Romengo, a Cimbaliband, a Canarro és Pálházi Bence Bandája.

Helyszínek: Budapest – Csobánka – Százhalombatta – Nagyecsed – Pécs – Balatonboglár – Kiskunmajsa – Szécsisziget – Balatonfüred – Nyíregyháza – Párkány – Krakkó

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens, több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

További információ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083969613591

Nyitókép: Romengo zenekar, képforrás: Cigány Dal Napja – press