helyszín

Budapest, Hősök tere
Budapest, Hősök tere

dátum

2022. 10. 01. - 02.
Lejárt!

NEMZETI VÁGTA

2022. október 1–2., Budapest (Hősök tere)

Idén 15 éves évfordulóját ünnepli a rendezvény, melynek budapesti döntőjére október 1-jén és 2-án kerül sor a Hősök terén. A megszokott lovas bemutatók, népművészeti és gasztronómiai látványosságok mellett különleges programokra is számíthatsz a jubileum alkalmából.

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja, amelyenlovas hagyományaink elevenednek fel új tartalommal gazdagodva és az országimázst építve. 2008-ban rendezték meg először a hagyományőrzéssel ötvözött lovasversenyt, melynek ötlete dr. Tamás István Páltól és Geszti Pétertől származik.

Programajánló

A 2022-es évben 13 helyszínen, köztük 4 határon túli településen kerültek megrendezésre az Elővágták, ahonnan a legjobbak kerültek be a budapesti Hősök terén zajló döntőbe, ahol összesen 60 település képviselteti majd magát.
A programok között ismét megtartják a Kincsem+ Fogatvágtát, mely során 8 hazai ménesünk látványos versenyére kerül sor a bigákkal. Élvezheted majd a történelmi lovasfelvonulást, a népszerű kocsitolóversenyt, a díjugrató versenyt,  az ünnepi lovasgálát, a kishuszár vágtát, a méneshajtást vagy épp  a Győri Ördöglovasok és a Kassai Lovasíjászok bemutatóját. Visszatér a Jótékonysági Sztárfutam, melynek végén a győztes híresség a Bottyán Equus Lómenhely Alapítványnak ajánlja fel nyereményét. A Nemzetközi futam sem marad el, amelyben ismét 12 ország indul: a versenyző nemzetek között itt lesz például az Egyesült Államok, Mongólia, Mexikó és Anglia is. De számíthatsz különlegességekre is a jubileum alkalmából: idén 25 helyett 30 kishuszár indulhat a döntőben, valamint látványosnak ígérkezik a 150 lovas kisgyermek felvonulása is. Ahogy minden évben, úgy idén is a Duna Televízió közvetíti majd élőben a fővárosi eseményt.

Az esemény programját itt találod: https://vagta.hu/menu/323/programtervezet

A kétnapos lovas ünnep során számos izgalmas családi programlehetőség várható: ezekről bővebben az esemény web- és Facebook-oldalán tájékozódhatsz.

További információ: www.vagta.hu, https://www.facebook.com/NemzetiVagta

Nyitókép képforrás: Nemzeti Vágta – web