plakát

helyszín

Mátra több helyszínén
Mátra több helyszínén

dátum

2023. 07. 01. - 09.
Lejárt!

MUZSIKÁL AZ ERDŐ

Mátrai Művészeti Napok 2023

2023. július 1–9., a Mátra több helyszínén

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat nyári kínálata a Mátrai Művészeti Napok, amely idén a 20. alkalommal kerül megrendezésre 9 különböző helyszínen. Felöleli a művészetek rétegeit, a természet, a környezet megóvásának a fontosságát, a fenntartható életforma jelentőségét.

Programajánló

Az összművészeti rendezvénysorozat ingyenes programjai között klasszikus erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták, népzenei események, gyermekprogramok, ismeretterjesztő előadások, képzőművészeti kiállítások, erdei sportok, helyi termékek bemutatói és falusi vendéglátás vár.
A programsorozat megvalósulása egyedülálló összefogás eredménye: több mint 700 zenész, művész, erdész, természetvédő, önkormányzati vezető vesz részt a szervezésében, megvalósulásában.
A helybeli művészek bevonása mellett országos, sőt világhírű előadóművészek nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményeket.

20 éves a Muzsikál az erdő

Az idei évben kiemelt hangsúlyt kap a 20. évforduló megünneplése. Például jelen lesznek azok a művészek, akik a két évtizedes történet részesei voltak, kiemelt fókuszt kap Mátraalmás, ahol a Muzsikál az erdő emlékfa áll, valamint Tar (Fenyvespuszta), ahol a rendezvénysorozat legelső eseménye valósult meg. Ennek emlékét ifj. Szabó István szobrászművész alkotása őrzi.

A Muzsikál az erdő rendezvényt első alkalommal 2004-ben tartották Nógrád megyében. Hamar 9 napos és 9 helyszínes eseménnyé vált. 2013-ban indult el országjárós formában, 2016-tól pedig már a határon is átível. 2022-ben Erdélyben is muzsikált az erdő.
A 20 év alatt közel 220 helyszínen közel 1200 esemény valósult meg közel 6000 fellépővel.

A Mátrai Művészeti Napokon olyan kiváló előadók lépnek fel idén, mint az Egri Szimfonikus Zenekar, az In Medias Brass rézfúvós együttes, a Duna Művészegyüttes, a Dűvő zenekar, a Bohém Ragtime Jazz Band, a Talamba ütőegyüttes, Csík János és a Mezzo, Horgas Eszter, Szokolay Dongó Balázs, Petruska, a Vidróczki Néptáncegyüttes, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István Szalonna és Bandája, a Misztrál Együttes, a Hot Jazz Band, a Cimbaliband és még hosszan sorolhatnánk.

A Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok helyszínei: Gyöngyös–Sástó (július 1.) ● Gyöngyöspata–Nagyparlag (július 2.) ● Máraverebély–Szentkút (július 3.) ● Mátraalmás (július 4.) ● Gyöngyössolymos (július 5.) ● Szurdokpüspöki (július 6.) ● Pásztó–Mátrakeresztes (július 7.) ● Salgótarján–Eresztvény (július 8.) ● Tar – Fenyvespuszta (július 6.)

A Muzsikál az erdő idei évben is több kategóriában – fotó, irodalom, gyermekrajz és zeneszerzés – hirdetett alkotói pályázatot, amelynek eredményeit az eseménysorozatokon hirdették és hirdetik ki.

A részletes programot itt találod: https://muzsikalazerdo.hu/2021/files/2023/me2023.pdf

A rendezvények szabadon látogathatók, minden program ingyenes. Így a Muzsikál az erdő egyfajta missziót is folytat, vagyis széles réteggel ismerteti meg a klasszikus és a népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat.

TIPP! Muzsikál az erdő a Körösök völgyében
2023. szeptember 30. – október 1.,
Helyszínek: Gyula (Városerdő) és Nagyvárad (Püspökfürdő)

„Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik.
Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés!”

További információ: https://www.muzsikalazerdo.hu, https://www.facebook.com/muzsikalazerdo

Nyitókép képforrás: Muzsikál az erdő