logó

helyszín

országszerte
országszerte

dátum

2023. 09. 25. - 2023. 11. 12.
Lejárt!

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

2023. szeptember 25. – november 12., országszerte

„Jövő! Menő! Múzeum!” ezzel a mottóval indul szeptember 25-én a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek programjai idén a tudomány és a technológia témakörökhöz kapcsolódnak. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

A rendezvénysorozathoz évről évre országszerte csatlakoznak a múzeumok – idén 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen –, így bárhová is utazol az országban, szinte mindenhol találhatsz majd olyan intézményt, ahová érdemes lesz betérni.

Jövő! Menő! Múzeum!

A 2023-as rendezvénysorozat célja, hogy felhívja figyelmet a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumok kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére. Az idei koncepció a tudomány és a technológia témakörökhöz kapcsolódik, ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikációjára.

Programajánló

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakosátzó intézmények 10 tematika mentén szervezték meg a programjaikat. 

Csak természetesen – új témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál.

16+ – Kerülj pályára! a fiatalokat minden évben megszólító 16+-os tematika ezúttal a Kerülj pályára! alcímet kapta, és arra irányul, hogy a múzeumok megmutassák, milyen eszközökkel tudják megszólítani a fiatalokat, támogatni a diákok készségfejlesztését, akár a pályaválasztásukhoz is segítséget nyújtva.

Hozzáférhető múzeum – programjai között találhatsz fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szervezett foglalkozásokat, de olyanokat is, amelyek a múzeum falai közül kilépve oktatási intézményekbe, idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmat.

Múzeumi kulisszatitkok – visszatér idén a korábbi évek sikeres témaköre, amelyen belül a muzeális intézmények látogatói szem elől rejtve lévő titkaiba is betekintést nyerhetsz.

Értékeink újratöltve – célja a szellemi kulturális örökségvédelem és nagyjaink hagyatékának kreatív múzeumi eszközökkel való bemutatása.

Fitt múzeum a kapcsolódó programok az egészségmegőrzésre és a testi, lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére irányulnak.

Múzeumi szünetelő – az őszi szünet alatt kínál a gyermekek és a családok számára kikapcsolódási lehetőségeket.  

Múzeumi őszbúcsúztató – a programokban megjelennek az évszakok és azok jellegzetességei, motívumai. Többek között kézműves foglalkozásokra, az őszi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekre várnak.

Tanárok és óvodapedagógusok napja – arra kínál lehetőséget a múzeumoknak, hogy bemutassák a pedagógusoknak, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést, a gyermekek fejlesztését.

Szakmai programok – kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók és workshopok keretében a fesztivál kiemelt témáját, a tudományok, valamint a készségfejlesztés múzeumi aspektusait mutatják

A programokat itt találod: https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?type=1

A fesztivál honlapjára folyamatosan kerülnek fel a programok, ezért érdemes többször visszatérned az oldalra. Az élményt nyújtó és szórakoztató program között biztosan találsz olyat, ami érdekelni fog téged és a családodat.

További információ: oszifesztival.hu

Nyitókép képforrás: MOKK