plakát

helyszín

országszerte
országszerte

dátum

2022. 10. 03. - 2022. 11. 13.
Lejárt!

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

2022. október 3. – november 13., országszerte

„Ezt mind fenntartjuk!” ezzel a mottóval indul október elején a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja, mely utal arra, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában. A rendezvénysorozathoz évről évre országszerte csatlakoznak a múzeumok, így bárhová is utazol, szinte mindenhol találhatsz majd olyan intézményt, ahová érdemes lesz betérni.

Ezt mind fenntartjuk!

A fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti alappillérekből áll, és mindhárom feltétel együttes meglétével tud csak teljesülni. A fenntartható fejlődés lehetőségeinek gazdag tárházára kíván rávilágítani a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, hiszen a múzeumok jövőbeni létjogosultságát is meghatározhatja a fenntarthatósági törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az ezzel kapcsolatos szerepeik, feladataik meghatározása.

Új témakörök a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A múzeumi programokat különböző kategóriákban találod. A korábbi évekből megtartott négy témakör – Múzeumi őszbúcsúztatóMúzeum szünetelőTanárok és óvodapedagógusok napja Szakmai programok – mellé idén négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát találsz.

Ilyen a 16 + Több mint múzeum, amelyben elsősorban a középiskolások és a fiatal felnőttek számára kínálnak programokat, felhívva a figyelmet arra, hogy a múzeum több mint egyszerű kiállítótér. Közösségi térként hasonló érdeklődési körű fiatalokat hoz össze, akik kreatív módon ismerhetik meg az adott múzeum kincseit, értékeit.

Az Értékeink újratöltve közösségprogramban a szellemi kulturális örökségvédelem (hagyományőrzés, szokások felelevenítése stb.), nagyjaink hagyatékának őrzése, és a kreatív múzeumi eszköztár prezentálása kerül előtérbe.

A Fittmúzeum tematika keretében a fizikai és mentális fenntarthatóságra és az egészségmegőrzésre helyezőrik a hangsúly. A programban lesznek többek között kerékpáros és gyalogos barangolások, vitalizáló séták, nordic walking, történelmi emlékhelyek, kulturális helyszínek, építészeti emlékek vagy természeti különlegességek felfedezésére, de lehetőség nyílik múzeumi környezetben jógára, reggeli tornára és egyéb jól létet támogató programokra is.

A Felemelő múzeum keretében hozzájárulnak a közösségépítéshez, a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők integrálásához, az önkéntes tevékenység kialakításának elősegítéséhez. „Utazó múzeumként” az iskolák, az óvodák és a közterek mellett olyan helyszínekre is elvihetik a programjaikat, ahol az időseknek, fizikai, szociális, vagy szellemi hátránnyal élőknek is elérhetővé válnak a múzeumi tartalmak. 

Családi matinék, múzeumpedagógiai órák, kiállítások, tárlatvezetések, színes bemutatók, séták és egyéb foglalkozások – a programkínálat igen változatos, melyeket több mint egy hónapon keresztül élvezhetsz a fővárosban és vidéken egyaránt. A rendezvénysorozatot idén is az őszbúcsúztató Márton-nap zárja.

A programokat itt találod: http://oszifesztival.hu/programok_hu.html?type=1

A fesztivál honlapjára folyamatosan kerülnek fel a programok, ezért érdemes többször visszatérned az oldalra. Az élményt nyújtó és szórakoztató program között biztosan találsz olyat, ami érdekelni fog téged és a családodat.

További információ: oszifesztival.hu

Nyitókép képforrás: MOKK