plakát

helyszín

Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd

dátum

2024. 07. 19. - 28.

MŰVÉSZETEK VÖLGYE 2024

2024. július 19–28., Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd

A Művészetek Völgye minden eddiginél színesebb és több programmal vár: július 19. és 28. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein közel 3000 lehetőségből választhatsz majd.

Idén 33. alkalommal tárja ki kapuit a Művészetek Völgye, az ország legnagyobb múlttal rendelkező összművészeti fesztiválja. 1989 óta évről évre Kapolcs és a környező falvak megtelnek színházzal, irodalommal, zenével, tánccal, beszélgetésekkel, közös alkotásokkal. Barátságok, szerelmek születtek itt, sokan, akik gyerekként fesztiváloztak Kapolcson, már saját gyerekeikkel járnak vissza.

A nyár legszínesebb tíz napjára számíthatsz, ahol három gyönyörű balaton-felvidéki településen – Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd – közel 3000 különleges programmal és régi és új helyszínekkel várnak. A könnyűzenei koncertek mellett irodalmi estek, színházi előadások, jazz-, világzenei, népzenei és komolyzenei koncertek, képzőművészeti események, színes gyermekprogramok, újcirkusszal, sőt operával is találkozhatsz az idei Völgyben. Kinyílnak a házak kapui, az udvarokból koncerthelyszínek lesznek, a templomokból hangversenytermek, a közösségi házból színház, a buszmegállóból vagy a tűzoltószertárból galéria. Minden helyszínen más-más programot és hangulatot fedezhetsz fel, ahol önfeledten szórakozhatsz és kikapcsolódhatsz.

Programajánló

2024-ben is lesznek színvonalas színházi előadások, irodalmi estek és különleges koncertek az udvarokban, valamint családi programok, kiállítások, gasztronómia és sok-sok élmény.

Művészetek Völgye fesztivalok.info
képforrás: Művészetek Völgye
A Panoráma Színpad fellépői

A Panoráma Színpadon 2024-ben is megfordul a hazai könnyűzenei élet színe-java. Olyan zenekarok játszanak, mint a Bagossy Brothers Company, megtáncoltat majd a Parno Graszt, az Elefánt és a 30Y pedig új lemezeikkel térnek vissza, ahogy a közönség kérésére ezúttal is bulizhatsz a Bëlga és a Punnany Massif slágereire is. A fesztivál legnagyobb színpadán elsőként láthatod a Platon Karataev zenekart, akik új dalaikat hozzák el, és szintén itt lép fel a rapper, Beton.Hofi, akit ezúttal zenekari kísérettel hallhatsz majd. Itt lesz az új lemezes Blahalouisiana, a 15. születésnapját ünneplő Bohemian Betyars, az idén ötéves Carson Coma, , de elhozza slágereit a Csaknekedkislány, ahogy az Esti Kornél, a Hiperkarma, az Ivan & The Parazol, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Parno Graszt és a Quimby is.

képforrás: Művészetek Völgye, fotó: Dohi Gabriella
Cirque du Tókert

Igazi legendákkal találkozhat a vigántpetendi Cirque du Tókertben, ahol többek között ismét felcsendülnek Zorán slágerei, Kern András Te majd kézen fogsz… című estjével érkezik Falusi Mariannal, Dés László pedig Básti Juli, Tóth Vera és Wunderlich József társaságában lép majd színpadra. A Budapest Bár igazi sztárparádéval készül, hiszen Kiss Tibor, Németh Juci, Rutkai Bori, Keleti András, Mező Misi és Tóth Vera is velük tart majd. Bródy János életműve esszenciáját mutatja, míg a Csík zenekar ezúttal Presser Gáborral kiegészülve hozza slágereit. 

Közlekedési Múzeum x LŐTÉR

A taliándörögdöi Közlekedési Múzeum x LŐTÉR helyszín második nagyszínpadként funcionál. Itt lép fel az Analog Balaton, az Anima Sound System, Ajsa Luna, a Besh o droM, a Co Lee Live Band, a Duckshell, az Európa Kiadó, a Fiúk, a Freakin Disco, Hundred Sins, a Lóci Játszik, a Péterfy Bori & Love Band, a Random Trip, Sisi, a Selah Vie, a Szabó Balázs Bandája, a Vad Fruttik és a VHK is.
A Közlekedési Múzeum x LŐTÉR napközben is változatos programokkal vár a pólófestéstől a linómetszésig, de megnézheted a helyszínen a múzeum legendás járműveit és múzeumtörténeti érdekességeit is.
Innen indul majd a Közlekedési Múzeum retro Ikarusa, a Zenélő Busz is, amely tavalyi debütálása után ismét minden délután körbe robog a fesztiválon, miközben olyan előadók játszanak limitált közönségének, mint például Bérczesi Robi, Hobo, a Margaret Island vagy éppen Wunderlich József. 

Változatos programok

A fesztiválon külön helyszíneken szól majd a jazz, a világzene, a folk vagy éppen a komolyzene.
A Magyar Jazz Szövetség Udvara színvonalas jazzkavalkáddal készül, a Hagyományok Háza Folk Udvar a régi időket idézi a zene, a tánc, a mese- és mondavilág segítségével és a kézműves hagyományokkal.

képforrás: Művészetek völgye, fotó: Kuti Ákos

A Világzenei Udvar Taliándörögd vibráló helyszíne, ahol olyan előadók lépnek fel idén, mint a SzirtesFolk, a Tarsoly Band, Palya Bea és zenekara, a Cimbaliband, a Kerekes Band és a Szlovéniából érkező Orlek.
A fesztivál első három napján az idén 50 éves Vujicsics együttest ünnepelheted.
A kapolcsi római katolikus templomban a Völgykomolyzene szól, ahol nagy nevű hazai és külföldi előadók és fiatal virtuózok muzsikálnak majd, míg a Papageno Klassziknál, a vigántpetendi templomban minden nap egy-egy zeneszerző kerül majd a középpontba, két napon keresztül pedig a Danubia Zenekar felel majd a programért.
A Harcsa Veronika Udvar idén is megújul: ezúttal Taliándörögdre költözik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, ahol kiváló zenével és kreatív foglalkozásokkal várnak.
A Petőfi Udvarban a könnyűzenei koncertek mellett további kulturális programok, irodalmi beszélgetések a PIM Pilvax Brunch-csal és ismeretterjesztő előadások is várnak. Itt játszik majd többek közt a Góbé, a Jazzbois, a The Qualitons, Lil Frakk, a Galaxisok, a Pál Utcai Fiúk, Kiss Tibi és az Aranyakkord és a Fran Palermo is. 
Vigántpetenden találod majd a Petendi Pajtát, a Kender Kertbe pedig visszatér a Völgyimpró, ahol a Blue sPot zenekar délutánonként más-más vendégzenészt hív el egy-egy improvizatív minikoncertre. 

képforrás: Művészetek völgye, fotó: Sípos József
Némafilmhez filmzenét!

A 2024-ben már ötödik alkalommal hirdették meg a pályázatot, amely arra invitálja a zeneszerzőket, hogy engedjék el a fantáziájukat és régi magyar némafilmekhez alkossanak kísérőzenét. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 33. Művészetek Völgyében.

képforrás: Művészetek völgye, fotó: Fekete Kristóf Tibor

Legyen tele tánccal, zenével, élménnyel a nyarad, a 33. Művészetek Völgyében!

További információ: https://www.muveszetekvolgye.hu, https://www.facebook.com/muveszetekvolgye

Nyitókép képforrás: Művészetek Völgye