plakát

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2023. 05. 18. - 20.
Lejárt!

MŰTÁRGYAK ÉJSZAKÁJA

2023. május 18–20., Budapest (több helyszínen)

Május 18 indul a 7. Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, amely 50 helyszínen közel 100 programmal várja a képzőművészet és a kultúra iránt érdeklődőket.

A háromnapos fesztiválon betekintést nyerhetsz a múzeumok, műtermek, galériák színfalai mögé: így találkozhatsz az alkotókkal és a műértőkkel, láthatod az ő munkájukat, közelebb kerülhetsz a műtárgyakhoz, s pár kulisszatitokra is fény derül. A fesztivál bemutatja, hogy a műtárgy nem egyenlő a festménnyel, a grafikával és a szoborral: a porcelán, a kerámia, az üveg, a fotográfia, az ékszer, a papírrégiség és a filatélia, sőt még a textil is hangsúlyos szerephez jut a kínálatban.  

Programajánló

A kiállítások és a színes tárlatvezetések mellett kinyílnak a raktárak, a restaurátorok, a műtárgykészítők és a kortárs művészek műhelyei, ahol betekinthetsz a művészi alkotófolyamatokba. A workshopokon többek között elsajátíthatod a Herendi porcelánformázás és festés praktikáit, valamint a betonhímzés alapjait, résztvehetsz művészetterápiás foglalkozáson, izgalmas tematikus sétákon, színvonalas szakmai előadásokon, s lesz filmvetítés is.

Idén is nagy figyelmet fordítanak arra a szervezők, hogy a fogyatékkal élők is be tudjanak kapcsolódni az eseményben, így számára is tartalmas művészeti programokat biztosítanak.

Számtalan új helyszín és program vár a fesztiválon, amelyen 10-féle programtípus közül szemezgethetsz, amelyeknek fókuszában a nők állnak.

Programtípusok: Szakmai előadások ● Tematikus séták ● Restaurátor műhelyek ● Műteremlátogatások ● Workshopok ● Műtárgyvizsgálat ● Tárlatvezetések ● Kiállítások ● Értélbecslés ● Filmvetítés

Nők a művészetről, művészet a nőkről

A korábbi évekhez hasonlóan idén is van a fesztiválnak kiemelt témája, amely nem más, mint a nők és a művészet kapcsolata, amelyről még napjainkban is a kelleténél kevesebb szó esik. A mottó: Nők a művészetről, művészet a nőkről.
Csak néhány program a témához kapcsolódik: a Petőfi Irodalmi Múzeumban Női sorsok címmel tartanak tematikus tárlatvezetést, művészeti sétán találkozhatsz az Andrássy út nőalakjaival, megismerheted a Herendi Porcelánmanufaktúra történetének sikeres női alkotóit, a Ráth György-villában a női üvegművészek szerepéről és hatásáról, a Memento Parkban pedig a nőideál kommunizmus alatti változásairól lesz szó. A fesztivál hangsúlyozza a női szereplők jelenlétét és fontosságát a képző-, és iparművészetben, amely okból valamennyi, a szervező által felkért előadó idén nő.

Újdonság: VIP programok

Érdemes VIP jegyet vásárolnod, mellyel számos exkluzív programon vehetsz részt. Többek között bejárhatod a a Ludwig Múzeum raktárát, ellátogathatsz a Szépművészeti Múzeum 150 éves grafikai restaurátor-műhelyébe, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba, ahol jelenleg Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál műveinek restaurálása zajlik. Járhatsz Virág Anna kalaptervezőnél, a Vigadóban pedig egy naplementével egybekötött épülettörténeti sétán is vehetsz részt.

A fesztivál részletes programját itt találod: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2023

A programokon való részvételhez jegyvásárlás és előzetes regisztráció szükséges!

További információ: https://www.mutargyakejszakaja.hu, https://www.facebook.com/mutargycom

Nyitókép képforrás: Műtárgyak Éjszakája – Facebook

Címkék:,