MITEM fesztivál plakát

helyszín

Budapest, Nemzeti Színház

dátum

2022. 04. 20. - 2022. 05. 08.
Lejárt!

MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

2022. április 20. – május 8., Budapest (Nemzeti Színház)

„…Testvériséget hozván a világra.” (Madách Imre)
Ez a Madách-idézet a mottója a 2022-es Madách Nemzetközi Színházi Találkozónak, amelyre francia, görög, orosz, ukrán, lengyel, cseh, lett, litván, olasz, bosnyák és vietnámi előadások is érkeznek Budapestre. A külföldi előadások mellett természetesen hazaiak is szerepelnek a fesztiválprogramban.

Programajánló

Az idei találkozó földrajzi és műfaji értelemben egyaránt változatos kínálattal vár április 20-tól majd három héten keresztül.

Tompa Gábor vezetésével a kolozsvári magyar teátrum Hamlet-je nyitja a a nemzetközi előadássort, a címszerepben az egyik legnépszerűbb magyar színész, Vecsei H. Miklós áll.
Itt lesz az egyik legmeghatározóbb orosz színházi műhely, a moszkvai Vahtangov Színház Háború és béke című előadásukkal.
Először mutatkozik be a MITEM-en a zakopanei Witkacy Színház, amelynek társulata a lengyel klasszikus, Stanisław Witkiewitz Egy kétfejű borjú metafizikája című művét hozza el.
Visszatér Kijevből az Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház társulata, ezúttal Dalolj, Lola, dalolj! címmel mutatnak be egy különleges produkciót, s újra láthatjuk az athéni Attisz Színházat is, most Ámor című költői kompozíciójukkal érkeznek.
A Rigai Új Színház Ivan Goncsarov Oblomov című művének színpadi adaptációját hozza el Budapestre. Szintén a Baltikumból, Litvániából érkezik a Klaipèda Drámai Színház Caravaggio élete nyomán készült előadásával, és egy másik litván társulat is vendégeskedik a MITEM-en: a vilniusi OKT/ Városi Színház az orosz kortárs szerző, Ivan Viripajev Delhi táncát mutatja be.
A Théâtre National Populaire és a La Crié –Théâtre national de Marseille koprodukciójában látható az egyik legjelentősebb francia kortárs színpadi szerző, Valère Novarina: Az Árnyak Játéka című költői darabja.
Szintén visszatérő vendége a találkozónak a szentpétervári Orosz Nemzeti Drámaszínház (Alekszandrinszkij Színház), amelynek társulata ezúttal egy izgalmas social-fiction előadást hoz Budapestre, Ma 2016 -… címmel.
Egy igazán különleges, antropológiai indíttatású Macbeth-feldolgozást láthatsz majd a Sardegna Színház, Teatropersona Társulatától Cagliariból, Szarajevóból pedig a Kamerni Teatar 55 előadását nézheted meg, amely Emlékszel még Doli Belre? címmel Emir Kusturica világára reflektál kortárs nézőpontból.

A színházi találkozó műfaji szempontból is feszegeti a határokat, de ez már nem újkeletű jelenség. A cseh Drak Színház a nonverbális, bűvészmutatványok sorozatából felépített, Jiří Havelka és Marek Zakostelecký szerzőpárostól származó Georges Méliès utolsó trükkje című alkotással érkezik, amely a filmkészítés hőskorába repít vissza.
Ugyancsak a műfaji kínálatot színesíti a Vietnámból érkező kuriozitás, a Lune Production AO Show-ja, amely akrobatamutatványokat kombinál a kortárstánc és a színház kifejezőeszközeivel. A csemegének ígérkező produkciót a Fővárosi Nagycirkusz/Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Podmaninczky utcai sátrában több alkalommal is bemutatják.

A külföldi előadások mellett hazaiak is szerepelnek a fesztiválprogramban, ilyen lesz a Bozsik Yvette Társulat Bohóc kerestetik című, Matei Vişniec drámája nyomán készült adaptációja, illetve a Kaleidoszkóp – Hommage á Bartók Béla című rendhagyó est, amit az Idéző 1.84 kortárs-néptánc társulat, valamint Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell állított össze a zeneszerző műveiből.

További információ: https://www.facebook.com/mitembudapest, https://mitem.hu/aktualis

Nyitókép képforrás: MITEM – Nemzeti Színház