helyszín

Budapest, Budai vár

dátum

2023. 08. 18. - 20.
Lejárt!

MESTERSÉGEK ÜNNEPE

2032. augusztus 18–20., Budapest (Budai Vár)

37. alkalommal rendezik meg augusztus 18. és 20. között a Budai Vár polgárvárosi részén a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. Közel ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egésznapos színpadi programokkal, mesterség-bemutatókkal, népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval, folkkocsmával és táncházzal is várnak a Tóth Árpád sétánytól a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig az állami ünnepség részeként, idén is ingyenesen. A díszvendég Csehország lesz, a fesztiválon pedig a népi parasztkonyha kellékei kerülnek fókuszba.

A Budai Vár polgárvárosi részének terein és hangulatos utcáiban augusztus 18. és 20. között tartják az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját és a kárpát-medencei kézművesség legnagyobb ünnepét. A több mint 800 magyar és közel 150 külföldi kézműves részvételével rendezett fesztiválon nemcsak megcsodálni és megvásárolni lehet a népi kézműves portékákat, de a közel 100 látványműhelyben meg is ismerheted az ősi szakmák rejtelmeit, s bepillantást nyerhetsz a Kárpát-medence kézműves közösségeink munkájába. Az ország legnagyobb családi fesztiválján a legkisebbeket gyerekprogrammal, népi gyerekjátszókkal, a régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal és Folk-kocsmával várják a Budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában és a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig.

Idei díszvendég: Csehország

A Mesterségek Ünnepének díszvendége Csehország lesz. A csehországi kézművesek kézműves mesterek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel: többek között szövéssel, kékfestéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetsz meg.

Fókuszban: a népi parasztkonyha kellékei

A rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik: Befordultam a konyhára… címmel a népi parasztkonyha kellékei kerülnek a fókuszba. Olyan konyhai eszközöket mutatnak be a mesterek, amik a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekas termékek, sütő- és főzőedények, lakás- és konyhatextilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak.

mester fesztivalok.info
képforrás: Mesterségek Ünnepe

UNESCO Szellemi Kulturális Örökség elemei
Idén 20 éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezményhez. A Mesterségek Ünnepén kiemelt megjelenést kapnak azok a közösségek, akik olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti és reprezentatív listájára. Igy láthatod többek között a kalocsai, a matyó és a sárközi kézműveshagyományokat, találkozhatsz mohácsi busókkal, megismerheted a kékfestés és a tojásírás élő hagyományát, a höveji csipkekészítést, a szegedi papucs és az úri hímzés történetét.

Kulturális programok

Egész nap kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek utánozhatatlan vásári hangulatot a Budai Várban, ahol hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei is fellépnek.

képforrás: Mesterségek Ünnepe, fotó: Papp Kornél

Színpadi programok: A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között a Tatros Együttes, Tímár Sára és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület táncegyüttesei, a Fitos Dezső Társulat, valamint Szalonna és Bandája várja a közönséget. A Hagyományok Háza Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással és kézműves-foglalkozásokkal várják a legkisebbeket.

Idén is bemutatásra kerül a folkTREND! divatbemutató, ahol olyan kiváló alkotók költeményeit láthatod, akik a hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva a 21. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve öltözékkiegészítő kollekciókat hoztak létre. Így a népi hagyományok a mai modern ember számára is értelmezhetővé és használhatóvá válik.

A Tóth Árpád sétányon található Folkkocsmában Te is megpihenhetsz: a hűsítő italok mellett táncolhatsz, nótázhatsz, mulathatsz.

Augusztus 20-án felelevenednek az évszázados hagyományok: kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

képforrás: Mesterségek Ünnepe, fotó: Papp Kornél

Az Állami Ünnepség programsorozat részeként a rendezvény ingyenesen látogatható!

Az esemény részletes programját itt találod:  https://www.mestersegekunnepe.hu/programok/szinpadi-program

További információ: https://www.mestersegekunnepe.hu, https://www.facebook.com/mestersegekunnepe

Nyitókép: Mesterségek Ünnepe, képforrás: Népművészeti Egyesületek Szövetsége