helyszín

Budapest, Budai vár

dátum

2022. 08. 19. - 21.
Lejárt!

MESTERSÉGEK ÜNNEPE

2022. augusztus 19–21., Budapest (Budai Vár)

36. alkalommal rendezik meg augusztus 19. és 21. között a Budai Vár polgárvárosi részén a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. Közel ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egésznapos színpadi programokkal, mesterség-bemutatókkal, népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval, folkkocsmával és táncházzal is várnak a Tóth Árpád sétánytól a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig az állami ünnepség részeként, idén is ingyenesen. A díszvendég Dél-Korea lesz, a fesztivál kiemelt témája pedig a faművességhez kapcsolódó mesterségek.

A Budai Vár polgárvárosi részének terein és hangulatos utcáiban augusztus 19. és 21. között tartják az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját és a kárpát-medencei kézművesség legnagyobb ünnepét. A több mint 800 magyar és közel 150 külföldi kézműves részvételével rendezett fesztiválon nemcsak megcsodálni és megvásárolni lehet a népi kézműves portékákat, de a közel 100 látványműhelyben meg is ismerheted az ősi szakmák rejtelmeit, s bepillantást nyerhetsz a Kárpát-medence kézműves közösségeink munkájába. Az ország legnagyobb családi fesztiválján a legkisebbeket gyerekprogrammal, népi gyerekjátszókkal, a régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal és Folk-kocsmával várják a Budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában és a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig.

Idei díszvendég: Dél-Korea

A Koreai Kulturális Központ alapításának 10. évfordulója alkalmából a Mesterségek Ünnepének díszvendége a Koreai Köztársaság. A koreai kézműves mesterek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel – kalligráfiával, templom- és népi festészettel, koreai foltvarrással, pirográfiával, kerámiaművészettel és papírfonással – ismerkedhetsz. Az ecsettel készült kalligráfiai alkotások mellett például megcsodálhatod a koreai palotákat és templomokat díszítő dancheong (dáncshán) festést. A mesterek bemutatják a selyem és hócsalán anyagok szabásánál keletkező hulladék hasznosításának évszázados technikáját, a jogakbo (csogakbo) foltvarrás művészetét, valamint a jiseungot (csiszung), azazaz eperfa  kérgéből készült hanji (hándzsi) papírfonást.

A kézműves programok mellett színpadi produkciókkal is készül a Koreai Kulturális Központ: a nagyszínpadon naponta két alkalommal látványos showműsorral, tradicionális hangszerekkel, magukkal ragadó táncokkal és ritmusokkal varázsolják el a dél-kelet ázsiai ország rajongóit. A divatbemutatón megcsodálhatod a szemet gyönyörködtető koreai népviseleteket, a hanbokokat. Ha pedig koreai gasztronómiai iránt érdeklődsz, a street food standokon kipróbálhatod az egyszerre csípős, savanyú, sós, keserű és édes fogásokat.

Fókuszban: a faművesség

A fesztivál kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek lesznek. Bemutatják a különböző fafaragó-díszítő technikákat, a spanyolozást, a domború faragást, és a karcolozást is, de lesz többek között kopjafa-faragás, teknő-, fakanál-, szék-, furulya- és kéregedény-készítés is.

képforrás: Mesterségek Ünnepe, fotó: Papp Kornél

Kulturális programok

Egész nap kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek utánozhatatlan vásári hangulatot a Budai Várban, ahol hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei is fellépnek.
A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között Navratil Andrea és zenekara, Szokolai Dongó Balázs, valamint a MazsiMó – GipsyMó ad koncertet, a Fitos Dezső Társulat pdig A falu című műsorát mutatja be.
A Hagyományok Háza előtt, a Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel, tánctanítással és kézműveskedéssel várják a legkisebbeket.

képforrás: Mesterségek Ünnepe, fotó: Papp Kornél


A Tóth Árpád sétányon található Folkkocsmában Te is megpihenhetsz: a hűsítő italok mellett táncolhatsz, nótázhatsz, mulathatsz.
Augusztus 20-án felelevenednek az évszázados hagyományok: kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

képforrás: Mesterségek Ünnepe, fotó: Papp Kornél

Az Állami Ünnepség programsorozat részeként a rendezvény ingyenesen látogatható!

Az esemény részletes programját itt találod:  https://www.mestersegekunnepe.hu/programok/szinpadi-program

További információ: https://www.mestersegekunnepe.hu, https://www.facebook.com/mestersegekunnepe

Nyitókép: Mesterségek Ünnepe, képforrás: Népművészeti Egyesületek Szövetsége