Margó fesztivalok.info

helyszín

Budapest, Nemzeti Táncszínház

dátum

2022. 10. 13. - 16.
Lejárt!

MARGÓ Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

2022. október 13–16., Budapest (Nemzeti Táncszínház)

Ha ősz, akkor Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ami a Liszt Ünnep Nemzetközi Fesztivál keretében és a Bookline támogatásával idén új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban lesz október 13. és 16. között. Négy nap irodalom a legfrissebb megjelenésekkel, hazai és nemzetközi szerzőkkel, beszélgetésekkel, izgalmas művészeti projektekkel és koncertekkel.

A Bookline támogatásával megvalósuló Margó ezúttal is számos hazai, valamint világirodalmi könyvbemutatót, érdekes beszélgetést, felolvasószínházat, zenés irodalmi produkciót és még sok más izgalmas programot ígér. Elhozza a legfrissebb magyar könyvmegjelenéseket, 2021 legjobb francia regényét, a skandináv krimi sztárját és az egyik legmeghatározóbb brit történészt, valamint Henri Gonzo és a Papírsárkányok, a Magashegyi Underground és a Platon Karataev koncertjét. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében idén új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban kerül megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár.

Margó ősszel is! Programajánló

Az idén 11 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár több mint 80 programmal és rengeteg könyvújdonsággal érkezik a Millenárisra.
A rendezvényen többek között Mohamed Mbougar Sarr bemutatja Az emberek legtitkosabb emlékezete című regényét, amely 2021-ben Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült és megkapta a Goncourt-díjat. A Margó vendége lesz a szólásszabadság határait kutató angol történész, a Time által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott Timothy Garton Ash. Új kötetével érkezik a nagysikerű A méhek története szerzője, a norvég Maja Lunde, a skandináv krimi jeles képviselője, a Fabian Risk-sorozat szerzője, Stefan Ahnhem, valamint a hazájában számos irodalmi díjjal kitüntetett norvég Cecilie Enger.

Darvasi László az év légiutas-kísérőjével érkezik, Garaczi László a társadalmi elszigeteltségről ír, Gerlóczy Márton apa nélküli aparegényét folytatja, Péntek Orsolya városregényének hőse Pécs, Peer Krisztián új verseskötetet jegyez, Tisza Kata hipnózisra hív. Az október 14-én 80. születésnapját ünneplő Nádas Pétert városi sétákkal és egy rendhagyó beszélgetéssel köszönti a Margó: a vele készült beszélgetőkönyvről Károlyi Csaba irodalomkritikus mesél. Nyáry Krisztián 10 évvel ezelőtt a Margón mutatta be Így szerettek ők című kötetét, a fesztivál záróeseménye keretében a könyv sikerének titkát és kulturális hatását járják körül.
Új könyvvel jelentkezik mások mellett András László, Babiczky Tibor, Benedek Ágota, Bódis Kriszta, Csabai László, Durica Katarina, Fliegauf Gergely, Gurubi Ágnes, Gyurkovics Tamás, Havasréti József, Hidas Judit, Kemény Zsófi, Maros András, Molnár. T. Eszter, Pál Dániel Levente, Réz Anna, Rubin Eszter, Spáh Dávid, Szöllősi Mátyás és Tóth Réka Ágnes.

A friss megjelenéseket a Bookline-nak köszönhetően nemcsak kedvezményesen megvásárolni, de dedikáltatni is lehet majd.

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett esténként zenés programok zárják a napot: a Magashegyi Underground különleges, kortárs magyar verseket feldolgozó előadását mutatja be, fellép a Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett Platon Karataev zenekar új, Partért kiáltó című lemezével, valamint koncertet ad Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-énekese, aki idén indította útjára új, magyar nyelvű projektjét, a Papírsárkányokat Farkas Zazie, Issiaga Camara és Gaál Dániel közreműködésével.

A Nemzeti Táncszínházban nyolcadik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, a vele járó pénznyereményt és a próbafordítást, valamint a 10 millió forint értékű médiatámogatást a Bookline jóvoltából. A 2021-es díjazott, Halász Rita önálló estjét a Liszt Ünnep keretében október 12-én rendezik meg a Müpában Beck Zoltán és Pálos Hanna közreműködésével. 

A részletes programot itt találod: http://www.margofeszt.hu/hu, https://www.facebook.com/margofeszt

Nyitókép képforrás: Margó Irodalmi Fesztivál – Facebook