fesztivál

helyszín

Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi
Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi

dátum

2023. 06. 07. - 10.
Lejárt!

MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁL

202. június 7–10., Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi

4 nap ● 3 város ● 10 helyszín ● Közel 100 film Számos kísérőprogram
A hazai filmek ünnepén közel száz film, színes kiegészítő programok, no meg a Balaton vár június 7. és 10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A felejthetetlen moziélményt a kiváló filmalkotások, az izgalmas sztárok, a szabadtéri vetítések és a hűsítő Balaton garantálja.

2023-ben már harmadik alkalommal június 7. és 10. között kerül megrendezésre a Veszprém-Balaton régióban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely
június 7-én A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik Veszprémben.

Helyszínek
Veszprémben: Hangvilla, Hangvilla Kávézó Óváros tér, Expresszó, Foton Audiovizuális Centrum, Szentháromság tér ● Balatonfüreden: Tagore sétány, Balaton mozi, Partitúra Galéria ● Balatonalmádiban: Wesselényi strand (óriás kivetítőn)

Programajánló

Június 7-én a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai gálavetítésével kezdődik az esemény. A fordulatos és izgalmas dokumentumfilm hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot.

Az idei Berlinalén tartott világpremier után itt lesz Fehér György 1989-ben készült Szürkület című alkotása digitálisan felújított változatának hazai premiere is.

Filmkategóriák
Mozifilmek ● Tévéfilmek ● Egészestés dokumentumfilmek ● Kisjátékfilmek ● Animációs filmek ● Moziklasszikusok ● Rövid dokumentumfilmek ● Eseménysorozat

A Mozifilmek szekció lesz talán az egyik legnépszerűbb idén, amelyben 20 játékfilm közül válogathatsz. Találsz bennük földöntúli és misztikus eseményeket, csodálatos sportolók életét, szokatlan szerelmeket bemutató filmeket, valós történelmi események feldolgozását vagy nosztalgikus komédiát.

A legbővebb válogatást a dokumentumfilmek műfajában találsz. A rövid és hosszú alkotások között találunk filmeket egyházi ember dilemmájáról, egyik fantasztikus operatőrünkről, több csodálatra méltó olimpikonunkról, a 20. század politikai megpróbáltatásairól, a cirkusz és a bűvészet titokzatos világáról, vagy egy kutyagazáról, aki kuvaszával számtalan tenyésztéspolitikai bonyodalomba keveredik.

Igen színes az animációs filmek válogatása. Találsz gyerekeknek szóló, már jól ismert és friss rajzfilmet, a MOME és a METU diákjainak, illetve neves animációs rendezőink rövidebb alkotásit, a világ legjelentősebb animációs eseményén, Annecy-ban díjazott művet, de több régóta várt egész estés, felnőtteknek szóló filmet is – jól ismert alkotóktól és elsőfilmesektől egyaránt.

Életműdíjasok az idei fesztiválon
Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2023. június 9-én este Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában kerül majd sor.

A felejthetetlen moziélményt a szabadtéri vetítések, a kiváló filmalkotások mellett az izgalmas sztárok, a közönségtalálkozók, a koncertek, a könyvbemutatók, a kiállítások, a gasztroprogramok és a hűsítő Balaton garantálja.
A
közel száz magyar filmet 500 Ft-os, jelképes áron láthatod.

Az esemény háziasszonya: Seres Gerda újságíró.

Zsűri

A nemzetközi trendekhez igazodva, egyben visszanyúlva a tradíciókhoz, idén öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr. 

Az ország bármely részéről kedvezményes, 2023 forintos áron válthatsz jegyet Veszprémbe, ha vonattal érkezel.

További információ: https://mozgokepfesztival.hu, https://www.facebook.com/MagyarMozgokepFesztival

Nyitókép képforrás: Magyar Mozgókép Fesztivál – web