plakát

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2023. 10. 11. - 22.
Lejárt!

LISZT ÜNNEP

Nemzetközi Kulturális Fesztivál

2023. október 11–22., Budapest (Müpa és további helyszínek)

A harmadik alkalommal megvalósuló összművészeti eseménysorozat részeként nagyszabású hangversenyek, zenetörténeti jelentőségű bemutatók, klasszikus és kortárs zenei kamaraprodukciók, mellette könnyűzenei és jazzprogramok, táncelőadások, irodalmi és képzőművészeti vásárok, valamint ingyenes családi programok várnak október 11. és 22. között Budapest legjelentősebb művészeti tereiben és a város számos pontján.

A fesztivált 2021-ben Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján hívták életre, amely a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó szereplőit és legfrissebb alkotásait emeli programjába és hozza el Magyarországra. A fesztivál főhajtás Liszt zsenialitása előtt, ugyanakkor olyan nagy nemzetközi figyelemre számot tartó összművészeti eseménysorozat, amely évről évre ízelítőt nyújt Liszt páratlan életművéből, ám nem kizárólag a világhírű komponista műveit tűzi műsorra, hanem a művész szellemiségét is megjeleníti számtalan műfajban, inspirációt nyújtva ezzel a kortárs alkotóknak is.

„… Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legragyogóbb csillaga, olyan kivételes tehetségű és hatású művész, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát. Sokan az első komolyzenei „rocksztárként” tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez” – mondta 2021-ben Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója.

Liszt Ferenc nemcsak a 19. század zenetörténetét formálta át: művészete és életműve azóta is tisztán érezhető, legyen szó komoly-, kortárs vagy éppenséggel könnyűzenéről, de a jazzre, sőt még az irodalomra és a táncra is erős hatással bír. Az október 11. és 22. között zajló összművészeti eseménysorozat vendégei mind a Liszt-életérzés modern kori képviselői.

Programajánló

A fesztivál kétségkívül egyik legjobban várt előadása a névadó befejezetlen operájának hazai premierje. A Byron tragédiája ihlette, töredékében fennmaradt Sardanapalo az angol zenetörténésznek, David Trippettnek és csapatának köszönhetően vált előadhatóvá. Liszt egyik legjelentősebb zenekari kompozíciójával, a Dante szimfóniával párba állítva, a Staatskapelle Weimar előadásában egy nagyszabású koncerten hangzik majd fel először magyar koncertteremben.

Ahogy Liszt a 19. századi romantikát, úgy formálta Ligeti György és Kurtág György a 20. századi kortárs zenét. A Liszt-ünnep keretében kerül sor az idén 97 esztendős Kurtág György egyetlen, Samuel Beckett műve alapján készült operájának hazai bemutatójára, amely a milánói debütálással szinte megegyező szereposztással, koncertszerű előadásban érkezik Budapestre. Kurtág mellett a hat évtizeden át szoros barátságot ápoló Ligeti György műveiből is hallhatsz válogatást a modern zene három értő tolmácsa, Borbély LászlóCsalog Gábor és Palojtay János előadásában.

A jazzkedvelők örülhetnek, hiszen itt lesz a legendás Clayton–Hamilton Jazz Orchestra, akikhez két kiemelkedő tehetség is csatlakozik: a japán orgonista, Curuga Akiko, valamint a hazai pop- és souldíva, Radics Gigi. Az est különlegességét fokozza, hogy kifejezetten erre a turnéra megálmodott új szerzemények is megszólalnak. Szintén felejthetetlen estet ígér a lengyel zongorista-zeneszerző, Hania Rani, akit fiatal kora ellenére már most a műfaj egyik legkeresettebb előadói közt tartanak számon. Az ötvenéves Kronos Quartet a díjnyertes iráni énekesnővel, Mahsa Vahdattal együtt ad különleges hangulatú koncertet.

Boban Marković Orkestar, Parno Graszt, Lakatos Mónika és a Romafest Gypsy Dance Theatre közös produkciójában a roma zenei világ négy különböző oldala egyesül, a magyar és a roma lakodalmak tradicionális pillanatait és hangulatát varázsolva a színpadra.

A virtuóz Liszt-zongoradarabok bizony sok zongoristának okoztak már fejtörést, Bogányi Gergely azonban nem riad vissza a kihívástól, ráadásul a Gráf Zsuzsanna vezette legendás Angelica Leánykarral közös koncert programján korántsem a populáris Liszt-darabok szerepelnek. Ugyancsak a közönség által méltatlanul elfeledett kamarazenei kompozíciók bemutatására törekszik a német Offenburg Trio.

A sajátos látványvilágú előadásairól híres  Feledi Jánost ezúttal két kortárs zeneszerző, Szentpáli Roland és Orbán György kompozíciói által inspirált táncdarabokkal érkezik, amelyet ráadásul társulata most egyetlen alkalommal élő zenekari kísérettel mutat be. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Eredics Benjamin tavasszal bemutatott, Végvárak, vitézek című zeneművére készített új előadásával készül a fesztiválra.

A Liszt Ünnep minifesztiváljai, az Akvárium Klubban megrendezett, a legkurrensebb progresszív könnyűzenei előadókat és formációkat felvonultató Isolation Budapest hiánypótló zenei vállalkozás a főváros őszi programkínálatában.
A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár író-olvasó találkozókon, szakmai és portrébeszélgetéseken keresztül hozza közelebb a legfrissebb kortárs irodalmi alkotókat, és itt lesz a Margó-díj tavalyi nyertese, Vonnák Diána is.
A régió legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, az Art Market Budapest idén a kortárs roma képzőművészetre fókuszál, a PONT Fesztivál pedig ezúttal is arra törekszik, hogy a kulturális értékeket élményszerűen közvetítve hozza el a világ csodáit Budapestre.

További információ: https://www.lisztunnep.hu, https://www.lisztunnep.hu

Nyitókép képforrás: Liszt Ünnep – Facebook