helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2022. 10. 07. - 22.
Lejárt!

LISZT ÜNNEP

Nemzetközi Kulturális Fesztivál

2022. október 7–22., Budapest (Müpa és további helyszínek)

Az ősz várva várt eseménysorozata kihagyhatatlan kulturális csemegékkel, premierekkel, izgalmas műfaji fúziókkal, ragyogó szólistákkal és jubiláló zenekarokkal, a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó alkotóival nyújt majd felejthetetlen élményeket. Október 7-én kezdődik és egészen október 22-ig tart a második Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.

Az új fesztivál főhajtás Liszt zsenialitása előtt, ugyanakkor olyan nagy nemzetközi figyelemre számot tartó összművészeti eseménysorozat, amely évről évre ízelítőt nyújt Liszt páratlan életművéből, ám nem kizárólag a világhírű komponista műveit tűzi műsorra, hanem a művész szellemiségét is megjeleníti számtalan műfajban, inspirációt nyújtva ezzel a kortárs alkotóknak is.

„… Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legragyogóbb csillaga, olyan kivételes tehetségű és hatású művész, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát. Sokan az első komolyzenei „rocksztárként” tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez” – mondta 2021-ben Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója.

Programajánló

Ősbemutatókkal, a világ számos pontjáról érkező társulatokkal és szólistákkal, kifejezetten a fesztiválra létrehozott új produkciókkal, ingyenes orgonakoncertekkel, klasszikus és kortárs zenei együttműködésekkel, színházi és táncelőadásokkal, jazz- és könnyűzenei formációk fellépéseivel, irodalmi, képzőművészeti és könnyűzenei programokkal vár a főváros kulturális életét 16 napon át felpezsdítő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.

Sztárok a Liszt Ünnepen

Plácido Domingo, Víkingur Ólafsson és az Orchestre symphonique de Montréal, Ravi Coltrane, a Hiatus Kaiyote, valamint a Jörg Widmann operájával érkező Neue Oper Wien társulata mellett többek között a Janoska Ensemble, a Rajkó Zenekar, Michael Volle, a Studio 5 és Oláh Kálmán is kivételes programmal készül a 2022. október 7-én kezdődő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválra. 

Fesztivál a fesztiválban

A Liszt Ünnep a különleges fúziók és a friss kezdeményezések fesztiválja is egyben, ahol számtalan műfaj – köztük a világzene vagy a képzőművészet is – kap saját „fesztivált a fesztiválban”. Olyan eseménysorozatokról van szó, amelyek a Liszt Ünnep keretében valósulnak meg, ám egyedi, összetéveszthetetlen karakterrel bírnak.

ART MARKET BUDAPEST – Nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár
2022. október 6–9., Bálna Budapes
t
Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, hazánk legnagyobb művészeti kiállítása ezúttal mintegy 120 kiállítót lát vendégül közel harminc országból. Több mint ötszáz művész sok ezer alkotása tekinthető meg a Bálna Budapest épületében, amelyek természetesen meg is vásárolhatóak.
További információ: https://artmarketbudapest.hu/hu

Art Markert fesztivalok.info
Art Markert
képforrás: Liszt Ünnep, fotó: Kraszner Nikolett

MARGÓ IRODALMI FESZTIVÁL ÉS KÖNYVVÁSÁR
2022. október 13–16., Nemzeti Táncszínház

Az idei őszi fesztivált új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban találod majd. Ezúttal is négy napon át követheted a könyvbemutatók, az író-olvasó találkozók, a szakmai és a portrébeszélgetések sorát, az eseménysorozatot pedig koncertek teszik teljessé. Az újdonságokkal jelentkező hazai szerzőkön kívül szokás szerint számos rangos külföldi alkotót lát vendégül a fesztivál, és ismét átadják a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat.
További információ: https://www.margofeszt.hu/hu

ISOLATION BUDAPEST
2022. október 15., Akvárium Klub

A Liszt Ünnep keretén belül idén ősszel debütál az Isolation Budapest, melynek célja, hogy az Akvárium Klub bármelyik termébe belépve a nemzetközi zenei színtér legizgalmasabb előadói közül válogathass. Fellép többek között: Black Country, New Road, Ben Narcis, Boyo, Charlotte Cornfield, Efterklang, Jimi Somewhere, Michelle Gurevich, Night Beats, Sister Ray, The Goa Express, Westerman
További információ: https://akvariumklub.hu/programok/isolation-budapest

BUDAPEST SHOWCASE HUB – a keleti blokkok klubfesztiválja
2022. október 19–21., budapesti klubbok

Idén 12 ország előadói töltik meg zenével Budapest klubjait. Fellép többek közt: Ivan Dorn, Daniel Levi, Sofia Zadar, Monikaze, GranCanada, Jann, Zimbru, OIEE, Amelie Siba, Lash & Grey
Tartanak szakmai konferencia is – melynek bázisa ismét a Fészek Klub lesz –,  melyre a nemzetközi és a hazai szcéna legjobb szakemberei érkeznek.
További információ: https://budapestshowcasehub.com

Letölthető programtábla: https://lisztunnep.hu/.nogui/generateProgramPdf.php

További információ: https://lisztunnep.hu, https://www.facebook.com/lisztunnep

Nyitókép képforrás: Liszt Ünnep – Müpa, fotó: Hrotkó Bálint