nomád lovasok

helyszín

Bugac

dátum

2022. 08. 12. - 14.
Lejárt!

KURULTAJ

2022. augusztus 12–14., Bugac (Rendezvényterület)

A Kurultaj a Magyar Törzsi Gyűlés ünnepe Bugacon, amely a hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozója és a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe is egyben.

A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. Az ünnep a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is.
A háromnapos Kurultajon 25-nél több rokon nemzet lesz jelen, és több mint 50 olyan program kerül megrendezésre, melyen a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt. Az eseményen képviseltetik magukat az erdélyi, a kárpátaljai, a felvidéki és a délvidéki hagyományőrzők is.

Az ünnepség egy hatalmas seregszemle harci bemutatókkal, lovas versenyekkel és vetélkedőkkel, íjászkodással, a magyar–hun-avar örökséget bemutató kiállításokkal, népzenei műsorokkal, hatalmas jurtatáborral, kézműves bemutatókkal és vásárral, gyermekprogramokkal és tudományos ismeretterjesztő előadásokkal.

Programajánló

Különleges látvány lesz az avar és a magyar páncélos lovasok felvonulása, a hun sereg bemutatkozása vagy a nomád lovas-, íjász- és sportversenyek. Itt lesznek a páncélos gyalogosok is 9–11. századi öltözetben, akik páncélban és fegyverrel vívnak meg egymással.

A nagyszabású hadi bemutatók közül az egyik leglátványosabbnak a keleti lovas-nomádok és a nyugati páncélos katonák összecsapása ígérkezik, illetve a honmegtartó pozsonyi csata diadala előtt tisztelgő hadi bemutató.

Megismerheted a korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek segítségével, de láthatsz fegyverkovácsot munka közben.
A kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be. A vásárban kizárólag Kárpát-medencei magyar alapanyagból készített, magyar kézműves termékek közül válogathatsz.

A régészeti és antropológiai kiállítások közelében felállított előadósátorban idén is tudományos előadásokat hallgathatsz neves hazai és külföldi előadók közreműködésével.

A magyar fellépők mellett a Kárpát-medence különböző tájegységeiről érkeznek népzenészek és néptáncosok, de itt lesznek a turáni rokonnépek képviselői is, akik népzenei és néptáncbemutatókat tartanak.  A modernebb, elektronikusabb hangzású, népzenei alapú koncertek sem maradhatnak el, ahogy az éjjelig tartó táncház sem.

A magyar ősvallás felelevenítői, tucatnyi táltosdobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját az ünnep alkalmából.

2022-ben a Kárpát-medencei magyarság együtt élheti át az összetartozás érzését, ismét együtt emlékezhet dicső őseire, és újra találkozhat a Kurultajra érkező turáni rokonnépek képviselőivel. 

A programok ingyenesen látogathatók.

További információ: http://kurultaj.hu/2022, http://www.facebook.com/kurultaj

 Nyitókép képforrás: Kurultaj – web