Lamberg-kastély

helyszín

országszerte
országszerte

dátum

2023. 09. 16. - 17.
Lejárt!

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

2023. szeptember 16–17., országszerte

A Kulturális Örökség Napjai a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. Ezen a hétvégén több száz műemlék közül válogathatsz, amelyek az épületek bemutatása mellett egy-egy izgalmas programmal vagy tematikus sétával is készülnek.

Az Európai Örökség Napjai (European Heritage Days) a legszélesebb körben ünnepelt kulturális eseménysorozat, amelyhez mára 50 ország csatlakozik évről évre. Ennek része a hazánkban is megszervezett Kulturális Örökség Napjai. Több mint három évtizede nyílnak meg ilyenkor a régi épületek máskor zárt kapui, hogy megosszák azok történetét és értékeit az érdeklődőkkel. Fontos, hogy minél többen megismerjék és megőrizzék örökségünket erre ösztönözve a jövő generációját is.

Ezen a hétvégén több mint 200 helyszín, többek között olyan épületek – például múzeumok, középületek, műemlékek, templomok, fürdők – is kinyitják kapuikat, melyek az év során lehet, hogy zárva tartanak, vagy olyan helyekre is beléphetsz, amelyek lezárt területek, bekukkanthatsz raktárak mélyére, padlásokon sétálhatsz, miközben számos kulisszatitokra is fény derül. A kétnapos program központi témája idén a Velünk élő örökségünk.
Például beléphetsz a Sándor-palotába, a mosonmagyaróvári Habsburg-kriptába, látogatást tehetsz a Pénzügyminisztériumba, ahogy látogathatók lesznek a várak és a kastélyok, valamint több városháza is. Számos kiállítást tárlatvezetésekkel is megnézhetsz, s különböző sétákba is bekacsolódhatsz. Érdemes lesz például az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába is elmenni, ahol megtekintheted az egykori titkosszolgálati beosztottak továbbképzésére használt oktatófilmeket, a szabadulószobában pedig egy titkos ügynököt is leleplezhetsz.

Válaszd ki a számodra érdekes, megtekintésre váró épületeket, ismerd meg történetüket,
élvezd a kellemes programokat!

Az elérhető programok listáját itt találod: http://oroksegnapok.gov.hu/programok

A rendezvények, helyszínek és séták köre folyamatosan bővül, ezért érdemes többször megnézned a kínálatot.

További információ: http://oroksegnapok.gov.hu, https://www.facebook.com/oroksegnapok

Nyitókép: Lamberg-kastély, Mór, képforrás: Kulturális Örökség Napjai – Facebook

Címkék:,