lovasok

helyszín

Kőszeg, több helyszínen
Kőszeg, több helyszínen

dátum

2024. 08. 02. - 04.

KŐSZEGI OSTROMNAPOK

2024. augusztus 2–4., Kőszeg (Belváros utcái, Jurisics-vár, Várpark)

„Vitézek, mi lehet… szebb dolog az Kőszegnél”
Történelmi kavalkád, hagyományőrző találkozó és vásár, amelynek fókuszában az 1532. évi török ostrom felidézése áll.

A kőszegiek minden évben megemlékeznek az 1532-es török ostromról, amikor a török seregek Kőszeg várát ostromolták. Látványos programok keretében idézik fel a kor hangulatát: a jelmezes törökök és a várvédők ellepik a város utcáit és megküzdenek egymással. A csata mellett táncosok, zenészek, folklórprogramok, koncertek, folklór produkciók, kereskedők és borászok vására is színesíti a programkínálatot.

Kőszeg egyik legismertebb, történelmi időket idéző fesztiválja mára a Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai eseménye.

Ostromnapok –programajánló

Augusztus 2. (péntek)
15.32 órakor a Hősök tornyánál leadott puskalövésekkel kezdetét veszi a 17. Kőszegi Ostromnapok. Lesz itt történelmi tánc, klasszikus és népzene, majd 18 órakor kihirdetik az ostromállapotot. Láthatsz tüzes török támadást a Várároknál, majd fáklyás bevonulást a Várárokból a Jurisics térre. Az estét itt a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes tűztánca, a Fő téren pedig Retro disco zárja.

Augusztus 3. (szombat)
Már 9 órától elkezdődnek a programok, amelyek délelőtt leginkább a gyerekeknek, családoknak szólnak. Így lesz itt gyermekostrom, vívásoktatás, élőszereplős ostrom-társasjáték és Apród Próba. Megszemlélheted a török sereg sétáját a belvárosban, a török tábort a Várparkban, élvezheted a Vásárütést a Jurisics téren, Zay Orsolya gasztro- és viselettörténeti előadását, a lovasbemutatókat, a hastáncosok előadását
16.30 órakor kezdődik az Ostrom felvonulás, 18 órakor a Kőszegi Tornyosok koncertje a Hősök tornyánál, majd 18.30 órakor a Várostrom a Várfalnál és a Diáksétányon.
A várostrom megtekintése támogató jegy váltása mellett lehetséges, a helyszín befogadó képességének figyelembevételével.
Az estét a Jurisics téren a Kőszeg Város Fúvószenekarának koncertje, a Fő téren a Szelindek együttes fellépése zárja.  

Augusztus 4. (vasárnap)
Ezen a napon is 9 órakor elkezdődnek a programok. Részt vehetsz egy ostromtúrán a Szulejmán-kilátóhoz (a táv: 8 km), a gyerekek pedig a 10, 12 vagy 14 órakor kezdődő Gyermekostromon a Várároknál. Nem marad el a csatazajos megemlékezés a 11 órás harangszóról, a különböző tárlatvezetések, izgalmasnak ígérkezik a Gyulaffy Bandérium, valamint a MartonSzállás lovas íjászainak bemutatója, ahogy az ifjú vitézek és a hagyományőrző katonák közös ostroma is a Diáksétányon. A Fő téren a Kacaj Zenekar és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes koncertje után táncház lesz, a Jurisics téren pedig az Ataru Taiko ütőegyüttes koncerjével zárul a programkavalkád.

Felvezető programok
● Július 31. – augusztus 2.
Végvárak kesztyűs vitézei – XVII. Ostrom Kupa (Fő tér)
● Augusztus 1-től
A Kőszegi Művészeti Egyesület kiállítása (megnyitó 18 óra, Jurisics-vár)

További információ: http://ostromnapok.hu, http://www.koszeg.hu,
http://www.facebook.com/KoszegiOstromnapok

(X)

Nyitókép: Kőszegi Ostromnapok, képforrás: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház