katonák

helyszín

Cegléd, Belváros

dátum

2023. 09. 22. - 24.
Lejárt!

KOSSUTH TOBORZÓ ÜNNEPÉLY ÉS HUSZÁRFESZTIVÁL

2023. szeptember 22–24., Cegléd (Belváros)

Háromnapnyi reformkori élmény Kossuth Lajos városában. Hagyományőrző felvonulás és huszártábor, Kossuth-konferencia, gyerektoborzó, huszárkonyha, színpadi programok és gasztroélmények várnak Cegléden szeptember 22. és 24. között.

Múltidézés

Ezen a hétvégén minden esemény Kossuth Lajoshoz kapcsolódik, s a reformkori élet felelevenítéséről szól Cegléden.

Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én tartott toborzóbeszédet Cegléden, amelye a város lakói méltón emlékeznek. 1996 óta egy fesztivál keretében idézik fel ezt a történelmi eseményt, s éltetik a Kossuth-kultusz hagyományait. Ez a ceglédi hagyomány 2014-ben az UNESCO Szellemi Örökség listájára is felkerült, amelyet a Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztivál keretében Te is megismerhetsz.

Programajánló

A háromnapos programsorozat egyik egyedülálló eleme a Kossuth-konferencia (szeptember 22.), ahol a ceglédi emlékek, a helyi értéktár elemei és a 48-as katonai hagyományok kerülnek bemutatásra.

A második napon (szeptember 23.) életre kel egy katonai tábor, ahol a hagyományőrző csoportok – gyalogosok, tűzérek és huszárok – felelevenítik a korabeli hadi életet. A fesztivál talán leglátványosabb eleme a több száz fős, korhű ruhába öltözött menet felvonulása Cegléd egyik főutcáján, amelyet a Kossuth téren térzene, díszsortűz és ünnepi beszédek követnek. Egy imitátornak köszönhetően Kossuth maga is megelevenedik, aki díszszemlét tart és felidézi a híres ceglédi beszédét.

Az esemény egyik legközkedveltebb programja a Gyermektoborzó (szeptember 24.), ahol drámapedagógusok korhű ruhában segítenek elsajátítani a legkisebbeknek a huszárélet csínját-bínját. Lesz tematikus játéksor gyerekeknek és családoknak egyaránt a Karzat Színházzal, melynek végén az újoncok csatlakozhatnak Kossuth seregéhez. A kiképzés alatt tanulnak menetelni, sorakozni és katonanótákat énekelni. Kipróbálhatják az ólomöntést, a faesztergálás mesterségét és a tábori kovácsműhelyben tevékenykedhetnek. A nagyobbak egy túra keretén belül megismerkedhetnek a ceglédi Kossuth-kultusszal és annak emlékhelyeivel.

Huszárkonyha – Ezen a különleges eseményen harcba szállnak a főzőcsapatok, hogy megmutassák  a főzőtudásukat és kreativitásukat a vadételek, a bográcsételek és az egytálételek területén.

A katonai hagyományőrzés mellett számos élményben lehet még részed. Többek között színpadi előadások, népzenei programok, különböző koncertek, gyermekeknek szóló műsorok és foglalkozások, kézműves vásár, játékpark és Ízek utcája vár Ceglédre.

Az esemény részletes programját itt találod: https://www.kossuthtoborzo.hu/programok

További információ: https://www.kossuthtoborzo.hu

Nyitókép képforrás: Kossuth Toborzó – weboldal