néptánc

helyszín

Gyula, Várkert
Gyula, Várkert

dátum

2024. 06. 28. - 30.
Lejárt!

KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM

2024. június 28–30., Gyula (Várkert)

A Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával vár Gyulára. A magyar népi kultúra szinte minden szegmensét felvonultatja, így lesznek itt kézművesek, néptáncosok, népzenészek, kézműves termékek vására, vásári komédia és régimódi játszótér is.  A gazdag folklórprogram mellett a helyi ízeket is megkóstolhatod.

A fesztivál részletes programját itt találod:
https://www.visitgyula.com/hu/gyulai-programok/xxiv-koros-volgyi-sokadalom

Programajánló

24. alkalommal kerül megrendezésre az esemény, amelyen láthatod a 17. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát, s megtartják a 27. Békés Megyei Táncosok Találkozóját is.

A néptáncelőadások során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kap, hogy gazdag folklórkincsünket megismertessék. Emellett az Alföld hét népművészeti egyesületének több mint 100 alkotója népi mesterségbemutatóval, játszóházzal és népművészeti vásárral is jelen vannak a háromnapos forgatag alatt. A kézműves termékek vásárában olyan értékes és időtálló, egyedi termékek is beszerezhetők, mint pl. a míves kerámiák, a jó minőségű kések, a kézzel hímzett lakástextíliák.
Itt Te is kipróbálhatod a kézügyességedet, bepillanthatsz a kulisszatitkokba: megtudhatod, hogyan készülnek a fazekas edények, a kötélből font eszközök, hogyan hímeznek az asszonyok, és mivel dolgoznak a fafaragók, a kovácsok. De akár táncra is perdülhetsz a néptáncosokkal.

A családokat bábelőadások, gólyalábasok, kézműves játszóházak és régimódi játszótér várja.
A gyermekek időutazáson vehetnek részt, amely során a dédszüleik gyermekkorának meséit, játékait ismerhetik meg. A néprajzi könyvek tárgyai megelevenednek a szemük előtt. Megtapasztalhatják, hogy a természet adta kincseket hogyan lehet felhasználni, s hogy akár játékot is lehet belőlük készíteni.

A rendezvény egyszerre nyújt ismeretet, élményt és szórakozást a család valamennyi tagjának.

További információ: https://korosvolgyisokadalom.hu

Nyitókép képforrás: Kőrös-völgyi Sokadalom – Békés Megyei Értéktár