Gödöllői kastély - koronázási Hétvége

helyszín

Gödöllői Királyi Kastély
Gödöllői Királyi Kastély

dátum

2022. 06. 12.
Lejárt!

időpont

Egész nap

KORONÁZÁSI HÉTVÉGE

2022. június 12., Gödöllő (Gödöllői Királyi Kastély)

Erzsébet és Ferenc József koronázására emlékezve a Gödöllői Királyi Kastély ünnepséggel és számtalan programmal vár június 12-én.

155 éve koronázták magyar királlyá Ferenc József császárt és királynévá Erzsébet császárnét a budai Mátyás-templomban. A gödöllői Grassalkovich-kastély koronázási ajándékként került az uralkodói házaspár használatába, mely jelentős változást hozott a kastély életében. Hazánk legnagyobb barokk kastélya június 12-én erre emlékezik.

Tudtad-e?
hogy az 1867. június 8-án tartott ceremónia több újdonságot is tartogatott? A szertartásra nem Pozsonyban, hanem Budán, a Nagyboldogasszony-templomban (Mátyás) került sor, s a korábbi szokással ellentétben a király feleségét, nem a király után néhány nappal, hanem férjével egyszerre koronázták meg.

Gödöllői kastély - koronázási Hétvége
Koronázási Hétvége
képforrás: Gödöllői Királyi Kastély

Programajánló

Múltidéző programok izgalmas történetekkel, titkokkal és meglepetésekkel a kastélyban, annak díszudvarán, a kastélyparkban és a lovardában.
GrófAndrássy Gyula fogadja a királyi párt és átadja a kastély kulcsát (10 óra) ● Kókai Néptáncegyüttes – táncos köszöntő (10.15 óra) ● Állati jó hangverseny – a Duna Szimfonikus Zenekar koncertje családoknak  (11 óra) ● Macskakirály – a Pódium Színház mesemusicalje (12 óra) ● Szűcs Mihály Huszárbandérium bemutatója interaktív vetélkedővel (13 óra) ● Grassalkovich I. Antal tiszteletére – a magyarországi német és szlovák nemzetiségi kultúrcsoportok  műsora (14 óra) ● A magyar kultúra és a magyar nyelv védőbástyái a reformkorban – dr. Kálnoki-Gyöngyösi Márton művészettörténész, akadémikus ismeretterjesztő előadása (15 óra) ● Az aranytollú madár – a Magyar Népmese Színház előadásában (15.30 óra) ● Alma Accord Quartett – jazzkoncertje (17 óra) ● Az Arpeggio Gitárzenekar 30 éves jubileumi koncertje (18 óra)

További programok
Múzeumpedagógiai programok ● Merende Műhely gyermekprogramja ● Kézműves vásár ● Kürtőskalács, lacikonyha

További információ: https://kiralyikastely.hu/koronazasi-hetvege.html

Nyitókép: Koronázási Hétvége, képforrás: Gödöllői Királyi Kastély