helyszín

országszerte
országszerte

dátum

2023. 10. 14.
Lejárt!

időpont

Egész nap

KÉKTÚRÁZÁS NAPJA

2023. október 14., országszerte

Járd be Te is az Országos Kékör valamelyik szakaszát az ország legnagyobb, ingyenes, közösségi túranapján, amelyet idén október második szombatjára szervez a Magyar Természetjáró Szövetség! A 2020-as évben debütáló rendezvény a legendás túraútvonal, az Országos Kéktúra előtt tiszteleg.

Kéktúra jelzése
képforrás: mtsz.org

Az Országos Kékkör bejárásával egy nap alatt idén 143 túracsoporttal összesen több mint 2580 km-t tesznek meg együtt a túrázni vágyók.

A 2580 km hosszúságú Országos Kékkör három részből áll: az idén 70 éves Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalaiból.

Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS-jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető lesz. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát.

Tudtad?
Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta koordinálja az Országos Kéktúra mozgalmat. A kék sávval jelzett útvonal alapjait az 1938-as Szent István Vándorlás adja, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait köti össze az Írott-kőtől Hollóházáig. A Kéktúra útvonala 1168 km hosszú, 27 szakaszból áll, 152 különböző bélyegzőponttal.  A Kéktúra nemcsak Magyarország, hanem Európa első hosszútávú turistaútja is egyben.
A Kéktúrázás Napját 2020-ban rendezték meg először hagyományteremtő szándékkal, melyen az
Országos Kéktúra útvonalát lehetett bejárni.  A következő években már bekapcsolódótt az Alföldi Kéktúra (Sátoraljaújhely–Szekszárd) és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (Írott-kő–Szekszárd) útvonalai is, amivel kiteljesedett a mintegy 2580 km hosszúságú Országos Kékkör.

Ha kezdő túrázó lennél, akkor is nyugodtan belekóstolhatsz a teljesítésébe, csatlakozhatsz valamelyik csoporthoz, hiszen lesznek szakaszfelelősök, akik mutatják az utat, figyelmeztetnek a veszélyekre, és beszámolnak az útvonalat érintő érdekességekről!

Válogass kedvedre a túrák közül, biztosan megtalálhatod a megfelelő kihívást!
Érdemes időben regisztrálnod, mivel a résztvevői létszám túránként korlátozott.

Az egyes túrákról itt találsz bővebb információt: https://kekturazasnapja.kektura.hu/turak

Néhány túrához ki is települnek a “helyiek”, hogy frissítővel, reggelivel, uzsonnával, ajándékkal kedveskedjenek a résztvevőknek. Néhány példa a felajánlások közül: Piliscsaba Város Önkormányzata pogácsával és üdítővel várja az onnan induló csoport túrázóit, Galambok a Gesztenye Napok rendezvényén vendégeli meg az arra járó kéktúrázókat, Egyházasrádóc gulyással és rétessel kedveskedik a túranap résztvevőinek, Encs Város Önkormányzata rajt-, illetve célcsomaggal ajándékozza meg a tőlük induló vagy hozzájuk érkező kéktúrázókat, Gyulaháza polgármestere körbevezeti a csoportot a helyi múzeumban és református templomban, míg az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület a gulyakúti pihenőhelyen (103-as túra) frissítővel és némi harapnivalóval készül.

Megjegyzés!
Ha rendelkezel igazolófüzettel, ne hagyd otthon, mert ezen a napon is gyűjtheted a kéktúrás pecséteket!

További információ: https://kekturazasnapja.kektura.hu, https://www.kektura.hu, https://www.facebook.com/orszagos.kektura

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Címkék:,