kávék

helyszín

Veszprém, több helszínen

dátum

2022. 10. 20. - 22.
Lejárt!

KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA

2022.október 20–22., Veszprém (több helyszínen)

Dobj be egy feketét, s kóstolj bele a kultúrába Veszprém legnépszerűbb helyszínein! Az összművészeti kulturális fesztivál 18 helyszínen, több mint 30 programmal vár október 20–22 között. A színházi, irodalmi, zenés-irodalmi programok mellett workshopok, kóstolók és gyerekprogramok közül is válogathatsz.

Idén második alkalommal rendezik meg Veszprémben az eseményt, melyben a klasszikus, illetve klasszikus-kortárs irodalom köré szerveződtek a programok.

A szervezők fontosnak tartják, hogy Veszprém kávéházai, klubjai és bisztrói időről-időre hasonló szellemiségű kulturális találkozóhelyekké váljanak, mint anno volt a New York Kávéház, ahol a versek, novellák vagy újságcikkek írása mellett  fontos volt a társaság, az inspiráló beszélgetések, a tréfák, a kultúrával átitatott és együtt eltöltött idő.

Programajánló

Udvaros Dorottya Adyt és Pilinszkyt, Szervét Tibor pedig Hamvas Béla szellemi utazásait eleveníti meg önálló estjén. Nemes-Nagy Ágnes centenáriuma alkalmával Szabó T. Anna részvételével láthatsz programot, a kortárs költészet szójátékait pedig Für Anikó és Kamarás Iván adja elő.
A fiatalabb korosztályra gondolva Prieger Zsolt (Anima Sound System) jön Veszprémbe, ahol Hamvas Dub-techno koncert és buli lesz a Teremben. Betekintést kaphatsz Szabó T. Anna és Dragomán György íróházaspár életébe és gondolataiba a Fricskában, s még számos megzenésített kortárs vers-program várható a helyszíneken, mint például Lengyel Tamás és Csorba Lóci estje. A tavaly betegség miatt elhalasztott SAIID fellépést is pótolják a Papírkutyában.

A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazították a szervezők, így Cseh Tamás megzenésített verseitől a blues-on át a latin ritmusokig a legkülönfélébb zenei stílusok adják a hátteret egy jó beszélgetéshez a helyszíneken. Szombaton a családoknak is készülnek kulturális programmal, ahol a legkisebbeket várják: az irodalmi programoktól a családi süti- és marcipánkészítésen át a kerámiabögre-formázásig számos program közül válogathatnak a gyerekek.

Idén is lesz – az egykori és mai kávéházakat lajstromba vevő – kávéháztörténeti séta.

A részletes programot itt találod: https://www.veszpreminfo.hu/hu/esemenyek/kavehazak-ejszakaja-2022

A programok egy része regisztrációhoz kötött, illetve a helyszínek befogadóképessége korlátos, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Amennyiben a program teltházas, a széles programkínálat és a helyek közelsége lehetőséget nyújt más programon való részvételre. 

Idén különleges ajándékkal készülnek a Kávéházak Éjszakája szervezői: ha részt veszel a programon, kapsz ingyen egy csésze presszókávét vagy cappuccinot, s azt kortyolgatva élvezheted az előadást.

További információ: https://www.kavehazakejszakaja.hu

Nyitókép képforrás: Kávéházak Éjszakája, Nap Média