Kandela plakát

helyszín

Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)

dátum

2024. 05. 30. - 2024. 06. 01.

KANDELA – Skanzen más fényben

2024. május 30 – június 1., Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

Az új fesztivál egyedi fényalkotásokkal, nagykoncertekkel, táncházakkal, konferencia-programmal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal vár május 30. és június 1. között a Skanzen különleges tereiben és miliőjében.

Az új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivál a Fonó, a PajtaKult, a független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében született meg.
Ennek köszönhetően a hazai fényművész csapatok összefogásával a Skanzen épületei új fénybe öltöznek egyedi atmoszférát teremtve a világklasszis előadók koncertjeihez, akik mernek és tudnak a hagyományból újat alkotni, világzenétől az elektronikán át a táncházakig. A program keretében így egyedülálló módon valósul meg a hagyományok és a kortárs művészet összekapcsolódása.

Programajánló

A rendezvény középpontjában a hagyományok tisztelete mellett a múzeum több száz éves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll. A program zenei házigazdája, a Fonó olyan művészeket hoz el Szentendrére, akik munkájuk során valami egészen újat és izgalmasat hoznak létre azáltal, hogy a hagyományos népzenét a modern zenével ötvözik.

A KANDELA nyitónapján Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet, a szombati napon pedig a legendás népzenei formáció, a Vujicsics 50 éves jubileumi nagykoncertjére kerül sor a Skanzen amfiteátrumi színpadán. Késő este a Skanzen erdélyi főterén világzenei csemegékbe kóstolhatsz bele, pénteken az iráni származású, Berlinben élő világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi legendás tombakjátékát élvezheted, szombaton pedig a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertjét hallgathatod meg.

A főbb fellépők mellett természetesen számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal is találkozhatsz majd a múzeum kisebb helyszínein. Többek között a Keck Mária vezette Ex Auro flamenco duó előadásával, vagy a gyimesi népzenét játszó Móser Ádám duó fellépésével, de az Ígjen a falu! csapata által szervezett táncházi programon is részt vehetsz. Ezen felül Zságer Balázs produceri közreműködésével egy elektronikus zenei helyszín is megvalósul a nádtetők között, a késő esti bulit pedig a Radio Cafe DJ-i irányítják majd.

A PajtaKult csapata a „kultúra újragondolva, a régi az új” elvét követve lakja be a pajtákat.

A fesztivál nulladik napján napközben szakmai programokat szerveznek kerekasztal-beszélgetések, konferencia-előadások formájában, amelyen mélyebb betekintést nyerhetsz a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe.

További részletek, jegyvásárlási információk: https://kandelafesztival.hu

Nyitókép képforrás: Kandela Fesztivál – press