lovas

helyszín

Hortobágy, Vásártér

dátum

2024. 07. 12. - 14.
Lejárt!

HORTOBÁGYI LOVASNAPOK

2024. július 12–14., Hortobágy–Máta

A Hortobágyi Lovasnapokon a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltját és jelenét, továbbá a Mátai Ménes lótenyésztő munkáját és fogatgyűjteményét ismerheted meg július 12. és 14. között, immár 56. alkalommal.

1965-ben volt az első esemény, amely az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát.

A hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül, egészen 1948-ig. A hortobágyi ménest is a Debrecen szabad királyi város alapította: több mint 300 éves múltjával Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik. A Hortobágyi Nonprofit Kft. fenntartásában működő Mátai Ménes Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja, az egyik legnagyobb lóállománnyal az országban.

Hortobágyi Lovasnapok – programajánló

Lovasbemutatók, lovas show-k
Az az 56. Hortobágyi Lovasnapok központi témája a Ménesfesztivál – a magyar lótenyésztés ünnepe lesz, melyet hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendeznek meg a Lovasnapok részeként. A hortobágyi Mátai Ménes mellett a további három állami ménes – a szilvásváradi, a mezőhegyesi és a bábolnai – félórás műsorral, dísz- és sportfogatok, illetve tenyészállatok felvonulásával mutatkozik be a központi Arénában. A Ménesfesztivál helyszíne: mindhárom nap a négyévszakos pálya melletti Ménesudvarban.

A Mátai Ménes az ország egyik legnagyobb lóállományával hazánk meghatározó lótenyésztő központjaként működik. Örök élményt jelent a puszta naplementéjében látni e hatalmas ménes egy részét, vagy a csikókat a méneshajtás közben. Péntek, szombat és vasárnap 12 órától estébe nyúlóan szemet gyönyörködtető és sokszor meghökkentő lovasprogramok, -bemutatók várnak.
A hortobágyi ménes szombaton zenés-táncos bemutatóval készül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház közreműködésével. A produkciót a mára már hagyománnyá vált méneshajtás és a látványos tüzes-lovas kaszkadőrshow követi.
A látványos attrakciók vasárnap sem maradnak el: napközben pusztaötös-, pusztatízes- és lovas- kaszkadőrbemutatókra, délután a Készenléti Rendőrség műsorára kerül sor.

Lovasversenyek
Lesz díjugratóverseny, országos csikósbajnokság, kombinált fogathajtóverseny, 3v3 fogathajtó-stafétaverseny, továbbá szimultán fogathajtóverseny. Nem maradnak el a látványos lovas show-k sem, valamint a Hortobágyi Vágta, amely sem: a regionális selejtező futam nyertesei az őszi, nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat.

Szombaton és vasárnap az esemény házigazdája: Gundel Takács Gábor

Gyereklovasfalu
A Gyerekfaluban mindhárom napon népi játékok, hatalmas szalmavár és a Babtársulat fogalkoztatója várja a kisebbeket. Kádár Ferkó Fotószínházának köszönhetően egy kép erejéig időutazókká válhatnak, míg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kézműves foglalkoztatójában apró ajándéktárgyakat készíthetnek a gyerekek.
A Gyerek lovasfalu színpadára a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, a Debreceni Hajdú
Táncegyüttes,
a Debreceni Népi Együttes, Boka Gábor, a Kuckó Művésztanya, a Langaléta
Garabonciások, Gulyás László vándormuzsikus
és a Csicsogó Színház hozza el a régi vásári komédiások, vándorszínészek és muzsikusok hangulatát.

Gasztronómia
A programot tradicionális pásztorételek – többek között 400 kg bográcsban elkészített szürkemarha – egészítik ki, a kézműves vásárban pedig a hazai, kézzel készült termékekkel talállkozhatsz.

További információk és jegyek: http://hortobagyilovasnapok.hu,

Nyitókép képforrás: Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., fotó: Kiss Ilona