logó

helyszín

Budapest, Egyetemi templom

dátum

2023. 06. 09. - 17.
Lejárt!

HAYDNEUM Egyházzenei Fesztivál

2023. június 9–17., Budapest (Egyetemi templom)

Kiváló hazai zenekar és szólisták tolmácsolásában élvezheted a 17–18. századi egyházzenét a 2. alkalommal megrendezésre kerülő Haydneum Egyházzenei Fesztiválon.

Idei fesztivál koncertjein a legkiválóbb magyar kórusok, valamint korhű (és modern) hangszereken játszó zenekarok szólaltatják meg  a 17. és 18. században született magyar, illetve magyar vonatkozású egyházzene gazdag repertoárjának értékeit.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ 2021-ben alakult intézmény, amely a régizene értékeinek
magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora
romantikus repertoár (1630–1830) népszerűsítését tűzte ki céljául.

Programajánló

Az Egyházzenei Fesztivál hazai előadókat vonultat fel: közreműködői között szerepelnek az intézmény rezidens együttesei – a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a nyitókoncerten Gál József fiatal karmester irányításával lép színpadra –, a Nemzeti Énekkar és a Budapesti Vonósok Somos Csaba vezetésével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új főzeneigazgatójuk, Vashegyi György kezei alatt, de Budapesten vendégeskedik a Debreceni Kodály Kórus és a Capella Savaria is, akiknek karmestere Kocsis-Holper Zoltán lesz.

Igazi kuriózumnak ígérkezik a fesztivál záróhangversenye, melyen Gregor Joseph Werner a 18. század óta előadatlan művei csendülnek fel az Országos Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményéből, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar előadásában. A koncertet ismertető beszélgetés előzi majd meg, beavatva a közönséget a kutatási, előkészítő folyamatok rejtelmeibe, ami által maguk is felfedezés részeseivé válhatnak.
Erre a koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A kiváló együtteseket a hazai régizenei élet jól ismert szólistái egészítik ki: a fesztivál vendége lesz Kovács Ágnes, Kovács Csilla, Kovalik Erika, Szutrély Katalin, Tillai Csilla, Zemlényi Eszter, Balogh Eszter, Láng Dorottya, Thurnay Viola, Bárány Péter, Csapó József, Komáromi Márton, Mészáros Péter, Borka Ákos, Cserményi Zsombor, Kósa Lőrinc, Melkovics Zoltán és Najbauer Lóránt.

A szünet nélküli, este 8 órakor kezdődő (kivétel: június 11., vasárnap, 20.30 óra) koncertek műsorán szerepelnek Marc-Antoine Charpentier, Georg Christoph Strattner, Joseph és Michael Haydn, Istvánffy Benedek és Gregor Joseph Werner ismert és kevésbé ismert, illetve Werner esetében teljesen ismeretlen művei.

A budapesti koncertek mellett négy vidéki helyszínen is várja hallgatóit a fesztivál június 8. és 18. között: Kengyel, Jézus Szíve templom (június 8.) ● Tihanyi Apátság (június 12.) ●  Makó (Szent István-plébániatemplom) ● Szegedi Dóm (június 18.)
A vidéki koncertek ingyenesen látogathatók.

További információ: https://haydneum.com/haydneum, https://www.facebook.com/haydneum

Nyitókép képforrás: Haydneum – Facebook