plakát

helyszín

Budapest, Budavári Palota
Budapest, Budavári Palota

dátum

2023. 11. 10. - 12.
Lejárt!

HAYDNEUM ŐSZI FESZTIVÁL

2023. november 10–12., Budapest (Budavári Palotanegyed, Zeneakadémia)

A 3. Haydneum Őszi november 10. és 12. között a koncerteken Joseph Haydn három eltérő alkotói portréját ismerheted meg az áhítatos Missa Cellensis, a fergeteges humorú vígopera, az Aki hűtlen, pórul jár és a bécsi klasszikus vonósnégyes néhány remekművének hallgatása közben.

Programajánló

November 10., Budavári Palotanegyed, Lovarda
A nyitóhangverseny a mariazelli Mária-kultuszhoz kapcsolódó C-dúr „Cecília” mise (Missa Cellensis…) megszólaltatásával a liturgikus művek vallásos szerzőjének áhítatát állítja középpontba. A színpadra lépő nemzetközi előadógárda tagjai: Kovács Ágnes (szoprán), Balogh Eszter (alt), Benjamin Glaubitz (tenor) és Julian Orlishausen (bariton), a Vashegyi György által alapított, külföldön is elismert Purcell Kórus és a nemzetközi régizenei életben 20 éve jelentős szerepet betöltő Helsinki Barokk Zenekar.
Vezényel a billentyűs hangszeres művészként is sikereket elérő finn karmester: Aapo Häkkinen.

November 11., Budavári Palotanegyed, Karmelita
Az Aki hűtlen, pórul jár című kétfelvonásos vígopera előadásával a fergeteges humorúszínpadi szerzőre irányítja a figyelmet. Haydn vígoperáját épp 250 évvel ezelőtt mutatták be Eszterházán.
A művet Vashegyi György vezényletével az általa alapított és vezetett Orfeo Zenekar, valamint kiváló szólistáik tolmácsolásában hallhatod. Az előadás főszereplője a Vespinát alakítóúj-zélandi szoprán, Ella Smith lesz, Filippóként pedig az osztrák tenort, Bernhard Berchtoldot üdvözölheted. A további szerepekben Szélpál Szilveszter, Kalafszky Adriána és Megyesi Zoltán lép színpadra.

November 12., Zeneakadémia
Az est kvartettműsorával a kamarazene kifinomult és bensőséges műfajának magasrendű élvezetét kínálja. A világhírű brit hegedűművész, Simon Standage 1981 óta működő vonósnégyese, a Salomon String Quartet Haydn és Mozart műveit szólaltatja meg korhű hangszereken, historikus előadásban.

Haydneum – Magyar Régizenei Központ
A 2021-ben létrehozott alapítvány a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630–1830) népszerűsítését tűzte ki céljául. A kutatás, kottakiadás mellett képzéseket és előadásokat szervez, valamint koncertekkel és fesztiválokkal segíti a régizene megkedveltetését.

További információ: https://haydneum.com/fesztivalok/fesztivalok/haydneum-oszi-fesztival-2/

Nyitókép képforrás: Haydneum – Facebook