Pápa kastély fesztivalok.info

helyszín

Pápa, Esterházy-kastély

dátum

2023. 07. 20. - 23.
Lejárt!

HAYDN-fesztivál

2023. július 20–23., Pápa (Esterházy-kastély és udvara)

Tölts el néhány estét a pápai Esterházy-kastélyban, fedezd fel Pápa barokk kincseit a Budapesti Vonósok társaságában, akik egy ősbemutatóval is készülnek! Idén is a gyönyörű pápai Esterházy-kastély és udvara ad otthont a már 26. alkalommal megvalósuló Haydn-fesztiválnak július közepén, amely zenés kastélytúrával, repülőtéri látogatással, koncertekkel vár.

A történelmi atmoszféra és a klasszikus zene tökéletes harmóniájának összefonódása közben nemcsak kiváló zenészeket, gyönyörű Haydn-dallamokat hallgathatsz, hanem különleges kastélytúrán is részt vehetsz: egy zenés tárlatvezetés keretében megcsodálhatod az épület csodás termeit is.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. Ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik.
1995-ben álmodta meg a Haydn-fesztivált tisztelegve a zeneszerző munkássága előtt. Először a fertődi Esterházy-kastélyban tartották, ahol a Joseph Haydn 30 éven át muzsikált. Számos operát, kamarazenét, szimfóniát írt itt Esterházy Miklós szolgálatában. 2021-ben új helyszínen, a pápai Esterházy-kastély és udvara adott otthont az eseménynek, amit idén is itt tartanak.

A 26. Haydn Fesztivál során számos különleges koncertre és egyéb egyedi programra kerül sor, így zenés kastélytúrákkal és zenetörténeti rögtönzésekkel várnak, elhangzanak ikonikus művek Haydn és más ismert szerzők életművéből, és sor kerül egy ősbemutatóra is. A Rege című, 21. századi multimédiás koncertshow-t itt láthatod először, amelyet a zenekar alkotói meghívott vendégeikkel a magyar Himnusz születésének 200 éves évfordulója alkalmából hívott életre.
A fesztiválon olyan jelenős művészek működnek közre többek között, mint a Budapesti Vonósok, Langer Ágnes, a Szent Efrém Férfikar, Navratil Andrea, Tompos Kátya vagy Bősze Ádám.

Megjegyzés!
A fesztivál minden programjára ingyenes a belépés (az összes koncert és a nulladik napi zenetörténeti este is), kivéve a zenés kastélytúrák, az fizetős, valamint támogatói jegyek vásárolhatók A Rege c. eseményre, amely további exkluzív programokon való részvételt tesz lehetővé.

Programajánló

Július 20. (csütörtök)
A fesztivál nulladik napján a programsorozat zenetörténeti rögtönzésekkel veszi kezdetét. Haydntól Erkelig zenei részleteket és zenetörténeti anekdotákat hallhatsz Bősze Ádám zenetörténész utánozhatatlan stílusában a Pannonia Reformata Múzeum udvarán. Közreműködik: Laczák Boglárka (mezzo), Bognár Szabolcs (bariton).

Július 21. (péntek)
A pénteki nyitóhangversenyen az érzelmek kavalkádját élheted át. A Budapesti Vonósok előadásában elhangzik Haydn 26. d-moll szimfóniája, és Schubert V. szimfóniája, valamint a két mű között Mozart A-dúr hegedűversenyét hallgathatjuk meg Langer Ágnes hegedűművész és a zenekar előadásában. Koncertmester: Pilz János.

Július 22. (szombat)
Nem mindennapi programmal készül a Budapesti Vonósok az idei Haydn Fesztivál szombat esti hangversenyére. Kétszáz éves nemzeti imádságunk, Kölcsey Himnusza tiszteletére Bucz Magor és Bekker Péter multimédiás koncertshowt álmodott meg az Esterházy-kastély udvarára, amelynek ősbemutatójára kerül sor. A nagy múltú kamarazenekar olyan kiváló előadókkal osztja meg a színpadot, mint Tompos Kátya színésznő, Navratil Andrea népdalénekes, valamint a Szent Efrém Férfikar. A 80 perces zenei utazás során – amelynek A Rege címet adták az alkotók – a Himnusz versszakai alapján elevenedik meg a magyar nép története. A show-ban közreműködik a GG Tánc Eger, koreográfus Topolánszky Tamás.

TIPP! Vásárolj támogatójegyet erre az eseményre!  
A jegyvásárlással támogatod a Budapesti Vonósok jövőjét és a klasszikus zeneikultúrát, és részt vehetsz az exkluzív VIP programon: a multimédiás koncertshow megtekintése mellett egy privát kastélytúrával egybekötött pezsgős fogadáson, valamint egy exkluzív katonai repülőtér-látogatáson.

Július 24. (vasárnap)
Az idei pápai Haydn Fesztivál vasárnap esti záróhangversenyének különlegességét az adja, hogy a Budapesti Vonósok együttesének tagjait közelebbről, szólistaként is megismerheted. A zenekar műsorán olyan jól ismert, művek szólalnak meg, mint Bach VI. Brandenburgi versenye vagy Csajkovszkij Vonósszerenádja, de Vivaldi több szólistát igénylő, fülbemászó versenyműveivel is találkozhatsz a koncerten.

Július 23., 24.
A szombaton és vasárnap is zenés kastélytúrák várnak napközben. Az interaktív, zenés tárlatvezetéseken megismerheted a gyönyörűen berendezett termek történetét, hallhatsz érdekes legendákat az Esterházyak életéről, láthatod hogyan zajlottak a mindennapok a kastélyban, miközben Haydn csodálatos kamarazenéi szólalnak meg a Budapest Vonósok előadásában.

A részletes programot itt találod: https://budapestivonosok.hu/fesztivaljaink

További információ: https://budapestivonosok.hu, https://www.facebook.com/budapesti.vonosok

Képek: Esterházy-kastély – Pápa, képforrás: Esterházy-kastély – Pápa web