sütemény

helyszín

Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)

dátum

2023. 09. 16.
Lejárt!

időpont

Egész nap

HAGYOMÁNYAINK VENDÉGSÉGBEN

2023. szeptember 16., Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

Szeptember 16-án ismét az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket, néptánccsoportokat lát vendégül a szentendrei Skanzen. Az események középpontjában ebben az évben a malom és a malomhoz kapcsolódó tevékenységeket állnak.

A rendezvény során húsz közösség közel ötszáz tagja tölti meg élettel a Skanzen Észak-magyarországi falu és Felföldi mezőváros tájegységeit, akik elhozzák játékaikat, ételeiket, táncaikat, énekeiket.

Programajánló

Járó malmok, aktív közösségek a Skanzenben
A program a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tematikus évéhez kapcsolódva a malmokat és a malmokhoz kapcsolódó tevékenységeket állítja középpontba. Szó lesz aratásról, a magyar néphit molnár alakjáról, a malom folklórban való megjelenéséről. Megismerheted a különböző őrleményeket és az ezekből készült ételeket. Kipróbálhatod a kézi őrlést, kóstolhatsz alakorlepényt és molnárkalácsot, hallgathatsz molnáros meséket. A kézműves foglalkozások során készíthetsz vesszőből kosárkalapot, csuhérózsát, szalmagyűrűt, de nemezelhetsz és papírt is meríthetsz.

A portán zajló események mellett színpadi műsorral is készülnek, ahol táncokat, szokásokat, dalokat, élőszavas mesemondást és pajtaszínházi előadást is láthatsz

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megünnepli a Skanzen a jubiláló tájházakat, és nem marad el a közös almafaültetés sem.

További információ, részletes program: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/hagyomanyaink-vendegsegben

Nyitókép képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum