plakát fesztivalok.info

helyszín

Gyula, Várkert
Gyula, Várkert

dátum

2023. 05. 26. - 28.
Lejárt!

GYULAI PÁLINKAFESZTIVÁL

2023. május 26–28., Gyula (Várkert)

Gyula a pálinka fővárosa, ahol három napon keresztül ez a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényén a pálinkagyártók mellett a magyar gasztronómia finomságaiból, minőségi és különleges termékek közül válogathatsz, napközben kulturális programok, esténként pedig a könnyűzene jeles képviselői szórakoztatnak.

Programajánló

A pünkösdi hosszú hétvégén immár 23. alkalommal rendezik meg a méltán népszerű és évről-évre hatalmas tömegeket vonzó fesztivált Gyulán.

A fesztivál fontos eleme a Pálinka lovagrendek felvonulása a 100 éves cukrászdától a Várkertig, majd a Pálinka lovagavatás a Gyulai Várban.

Megrendezésre kerül a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre határon innen és túl a magánfőzők és bérfőzetők párlatai érkeznek.

A rendezvény másik kiemelt kezdeményezése a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli – Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék – párlatokból készül ebben az évben is. A pálinka évente más gyümölcsből készül. az idei esztendő a meggy éve lesz. A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.

A rendezvényen Gazda és a pálinka a konyhában címmel látványfőzést és kóstoltatást szerveznek Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével, valamint a magyar vidéki élet meghatározó szereplőjével hazai alapanyagokból és meggy pálinkával készült ételek is készülnek.

Az idei évben egy interaktív pálinkakóstolóra is várnánk, amelyen megismerheted a kétlépcsős kisüsti és az egylépcsős oszlopos főzőberendezéseken készült pálinkákat és párlatok illat, íz, valamint aromakomponenseinek különbségeit. A program házigazdája Adamik Anikó pálinkaszakértő, a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora és a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója. Foglalható időpontok: május 26., 16 óra ● május 28., 14 óra

A pálinka, mint főszereplő mellett a színpad is fontos szereplője a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek fel. Így például: Korda György és Balázs Klári / Fergeteg party Dj Dominique-al és vendégeivel: Splash, Zoltán Erika, Dolly, Cory a Happy Gangből és a Groovehouse (május 26.) ● Magna Cum Laude / Horváth Tamás (május 27.) ● BSW / Tankcsapda / Retro buli Berry Pappával (május 28.)

A fesztivál részletes programját itt találod: https://gyulaipalinkafesztival.hu/programok

További információ: https://gyulaipalinkafesztival.hu

TIPP! Gyula – Fedezd fel újra és újra!

Ha már Gyulán jársz, a fesztiválozást egészítsd ki a város egy-két nevezetességének a felfedezésével! Íme pár ötlet: Gyulai vár Gyulai Almássy-kastély Erkel Ferenc Emlékház Ladics-ház Gyulavári kastély Százéves Cukrászda
További látnivalók itt: https://www.visitgyula.com/hu

Nyitókép képforrás: Gyulai Pálinkafesztivál – web