helyszín

Gyula, Várkert
Gyula, Várkert

dátum

2022. 09. 15. - 17.
Lejárt!

GYULAI PÁLINKAFESZTIVÁL

2022. szeptember 15–17., Gyula (Várkert)

Gyula a pálinka fővárosa, hiszen ebben az évben immár a 22. fesztiválnak adnak otthont. Ezalatt a három nap alatt Gyulán e nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában, amely nélkül a magyar gasztronómia nem képzelhető el.

A háromnapos eseményen jelen lesznek a legnagyobb magyar pálinkagyártók, részt vehetsz pálinkakóstolón, pálinka ízutazáson, valamint mesterkurzusokon is.

Gyulán a pálinkafogyasztási tradíció közel 300 éves, hiszen 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét Gyulán.

Programajánló

A Gyulai Pálinkafesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig, ahol fúvósok, mazsorettesek kíséretében sétálnak a hazai és határon túli lovagrendek.

Meghirdetik a Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre magánfőzők és bérfőzetők párlatait várják határon innen és határon túl.

A rendezvény kiemelt kezdeményezése a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amely az anyaországon belüli pálinkákból és a határon túli párlatokból készül ebben az évben is (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék).  A pálinka évente más gyümölcsből készül, a 2022-es esztendő az alma éve lesz. A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.

Folytatódik az exkluzív gasztronómiai sorozat, ezúttal Pálinka ízutazás címmel, amely bemutatja az ételek és a pálinka kapcsolatát.

A rendezvényen Gazda és a pálinka a konyhában címmel látványfőzést és kóstoltatást szerveznek: a magyar vidéki élet meghatározó szereplői Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével egy hazai alapanyagokból és almapálinkával készült ételt készítenek el.

Az idei évben Vezetett Pálinkakóstolóra is várnánk, amelyen Adamik Anikó pálinkaszakértő vezetésével 6 különböző főzde 6 pálinkáját kóstolhatod meg a fesztiválon belül, majd ezt követően egy pálinkafőzési bemutatón vehetsz részt a Gyulai Várban!

A pálinka, mint főszereplő mellett a színpad is fontos szereplője a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek fel. Többek között koncertet ad: Szikora Róbert és az R-GO (szeptember 15.) ● Nótár Mary (szeptember 16.) ● Karthago (szeptember 16.) ● Demjén Ferenc (szeptember 16.) ● Kis Grófo (szeptember 17.) ●  TNT (szeptember 17.) ● Hooligans (szeptember 17.) 

Az esemény részletes programját itt találod: http://gyulaipalinkafesztival.hu/programok

Középpontban az alma

A 2022-es éve idén az alma éve a fesztiválon, ami a következő jelenti:
– a Brillante 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjkiosztóján kihirdetik a Legjobb Almapárlatot
– a Gazda és pálinka a konyhában – látványfőzés és kóstolás során almával és almapálinkával készült ételeket készítenek a pálinkaházak képviselői
– a Pálinka ízutazás során szintén az alma és az almapálinka kerül a középpontba
– a Nemzeti Összetartozás Pálinkája is almapálinkákból és almapárlatokból fog az idei évben megszületni
– a vezetett pálinkakóstoló során, valamint a kiállítóknál is fogsz almapálinkát és párlatot kóstolni

További információ: http://gyulaipalinkafesztival.hu, https://www.facebook.com/palinkafesztivalgyula

Nyitókép képforrás: Gyulai Pálinkafesztivál – Facebook