Göcsej

helyszín

Göcsej, több településen

dátum

2023. 07. 07. - 16.
Lejárt!

GÖCSEJI DOMBÉROZÓ

2023. július 7–16., Göcsej települései

Barangolás, gasztronómia és hagyományőrzés a mai kor szellemében. Július 7. és 16. között hetedik alkalommal rendezik meg a Göcseji Dorbézolót. A térségi kulturális randevú 10 napon 24 településen számos programmal vár.

Sok-sok túrázás és barangolás, evés-ivás-dorbézolás, hagyományőrzés, valamint az új értékek és kincsek  felfedezése a varázslatos göcseji dombok között – ez ma a Göcseji Dorbézolás.

Göcsej csodásan szép vidék az Alpokalja dimbes-dombos vonulatában. Az itteni erdővel körülvett, meseszerű települések júliusban megnyitják kapuikat, hogy minél többen láthassák, megismerhessék ennek a vidéknek az egyediségét, a szépségét, érezhessék a varázsát és az esszenciáját.

Göcsej, amiért érdemes ideutaznod

A gyönyörű természetet gyalogos, kerékpáros és motoros túrák segítségével fedezheted fel, így testközelből ismerheted meg a régiót. Az épített környezet – a barokk templomok, a megyeszékhelyen található múzeumok, valamint a szinte minden faluban megtalálható régi vagy felújított tájházak az építészet és a hagyományos értékek kedvelőit vonzzák. Számos lehetőség kínálkozik a göcseji hagyományos népételek megkóstolására, a paraszti étkek és étkezési szokások megismerésére. Ha pedig a kultúrát kedveled, változatos templomi és élő zenei koncertekkel, kiállításokkal, színpadi előadásokkal és kézműves-foglalkozásokkal is várnak a falvak.

Július – Göcsej – Dombérozó

Programajánló

Nyitott porták ● Zene ● Templomi koncertek ● Képzőművészet ● Színház ● Hagyományőrzés ● Gyerekprogramok ● Gasztronómia ● Barangolás ● Túrák 

A sok-sok túrázás és barangolás közben evés-ivás és dorbézolás vár a hagyományőrzés és az új értékek, kincsek felfedezése mellett – mindez a varázslatos göcseji dombok között, jó hangulatban, jó emberek között.

Szegek között – Göcsej örök

Göcsej gyönyörű dimbes-dombos táján mindent megtalálsz, ami egy kellemes dorbézoláshoz szükséges. A környék kiválóan alkalmas a gyalogos, a kerékpáros és a motoros túrákhoz, az épített környezet, a barokk templomok, a megyeszékhelyen található múzeumok, valamint a szinte minden faluban található régi vagy felújított tájházak a vidék hagyományos értékeit mutatják be.

Természetesen a dorbézolásból nem hiányozhat a gasztronómia sem: a göcseji paraszti étkek és étkezési szokások szintén szerepet játszanak abban, hogy megismerhesd az itt élők értékeit és népszokásait. A falvakba betérve tájjellegű étkekkel, kemencében sült kenyérrel, langallóval, rétesekkel kínálnak.

Az esemény ideje alatt kulturális programokból is akad bőven: változatos templomi zenével és élő zenei koncertekkel, kiállításokkal, színpadi előadásokkal és kézműves-foglalkozásokkal, mesterségbemutatókkal, játszóházzal is készülnek a falvak. Néprajzi, népdalos és néptáncos esteket rendeznek, Zalaszentgyörgyön pedig felidézik a göcseji lakodalmas hagyományokat is, melynek fókuszában idén a menyasszonytánc áll.
    
Július 7-én Becsevölgyön indul a Dorbézoló Dobbantó a Múzsák Találkozójával, göcseji gasztronómiával, világzenével és a Völgy Banda népzenei koncertjével. Nován a Csádé Zenekar nagykoncertjével és egy táncházzal várnak, Nagylengyelen pedig alkonyatkor egy gyalogos túra indul, illetve egy kiállítás is nyílik a Kis Göcsej Kincsesházban.

Július 8-án Nován lesz a 7. Göcseji Dombérozó ünnepélyes megnyitója, melynek része a 7 év–7 érv–7 tárgy kiállítás, a 34. Göcseji Aratónap, valamint az esti a Palya Bea Trió koncertje.

Nyílik még kiállítás még Becsevölgyön, Szentkozmadombján, honfoglalók fegyverzetéből Csertalakoson, Szirkovics Evelin festőművész képeiből Csonkahegyháton, kerámiakiállítás egy felújított, közel 200 éves boronapincében Dobronhegyen, szabadtéri fotókiállítás Barlahidán, Az én falum fotópályázat kiállítása Milejszegen, illetve egy népi mesterségeket bemutató kiállítás Nagylengyelen.

Lesz számos tekerés és túrázás a dimbes-dombos zalai tájon, pinceprogram és a helyi borok kóstolója, valamint a hagyományos göcseji körtefajták bemutatója. A dobronhegyei kerthelységekben mulatságokkal várnak, pihenésképpen pedig az égboltot vizsgálhatod. Becsevölgyön lesz alkotóműhely, irodalomterápiás foglalkozás, valamint megnyitják a megújult Bán Miklós-házat is, amely vendégházként funkcionál majd. Gutorföldjén Rádiházi Kultúrpiknikkel készülnek a Hegyi kápolnánál, lesz szabaduló szoba Hagyárosböröndön (július 7–16. között), Babosdöbréten, a gyönyörű Torda-hegyi birtokon pedig Verspikniken vehetsz rész többek között Müller Péter Sziámi költő, zenész és Ecsedi Erzsébet színművész társaságában. Barlahidán, a csodák földjén a lelkedet simogató zenével várnak, élvezheted Dobronhegyen a Lorenczo együttes dombérzó nosztalgia koncertjét, Gellénházán pedig egyházi zenét. Gombosszegen a Lovasudvar és a Deres Tejes Porta közös programja elsősorban a családosokat várja, de Hottón a Hottói Bábparádé is kedvükre lesz majd.

A zalaegerszegi Erdőgyöngye Étteremben, Dobronhegyen, a Kandikó Vendégházban kizárólag a Dombérozóra készült göcsei fogásokkal várnak.

A Dombérozó zárása (július 16.) Szilágyon lesz, a Nagyhegyen, ahol a szőlőhegy évszázados boronafalú pincéi jelentős néprajzi értéket képviselnek és hangulatos képi elemei a tájnak. Szól majd itt a dixieland és a jazz, ismerkedhetsz itt termő gombákkal, este pedig a Zalaapáti Harmonika Zenekar fellépését élvezheted a Pajtaszínházban.

Az esemény teljes programkínálatát itt találod:
https://indd.adobe.com/view/e5eca8b1-d6da-4597-a3b5-56803a2d76cc

Látogass el a göcseji dimbes- dombos tájra, fedezd fel a környéket, tapasztald meg a „szegek” hangulatát, ismerkedj a helyi emberekkel és élvezd a vendégszeretetüket!

.További információ: http://gocsejidomberozo.hu, https://www.facebook.com/gocsejidomberozo

Nyitókép képforrás: Göcseji Dombérozó – web, fotó: GL. Gallery