gitáros fesztivalok.info

helyszín

Balatonfüred, több helyszínen
Balatonfüred, több helyszínen
kategória

dátum

2021. 06. 24. - 26.
Lejárt!

BALATONFÜREDI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL

2021. június 24–26., Balatonfüred (Kisfaludy Galéria, Evangélikus templom)

A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál idén június 24–26. között várja a közönséget olyan művészek koncertjeivel, mint Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió, vagy a jazzben és klasszikus gitárzenében egyaránt otthonosan mozgó Pusztai Antal gitárművész. A koncerteken való részvétel ingyenes, de a helyszínek korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött.

A 16 éves fesztivál a bezártság hónapjai után friss zenei élményeket nyújt mindenkinek az egyik legszebb Balaton-parti településen, Füreden. Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait, az évek alatt világ összesen 34 országából fogadott művészeket.

Idén visszafogottabb keretek közt, de ismét szólhat a gitár a Balaton partján, ismét megrendezik Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseményét. Mindhárom este olyan művészek lépnek fel, akik a legmagasabb szintet képviselik műfajukban.

A gitár az a hangszer, amelyhez mindenki kapcsolódni tud valamilyen módon, hiszen annyi változatos stílusban megmutatkozik klasszikustól a jazzen át a könnyűzenéig. Mondhatjuk, hogy a gitár “behívó” hangszer a zene világába, amelynek sokszínűsége mindannyiunkat elvarázsol. Változatai kialakításban, méretben és a húrok számában is szinte végtelenek, a legtöbb kultúrában megtalálhatók és többezer évre nyúlnak vissza, hiszen már az ókorban is léteztek a gitárhoz hasonló pengetős hangszerek, a jelenlegi klasszikus gitár ősét pedig a 16. századra vezetik vissza. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál ezt a csodálatos hangszert mutatja be a legmagasabb szinten évről-évre.

Koncertek a gitárfesztiválon

Június 24. (csütörtök), 19.30 óra, Kisfaludy Galéria
Magyar est – VENTI CHIAVI GITÁRTRIÓ koncertje
Az első koncertet a 2019-ben a világ legnagyobb nemzetközi megmérettetésén, az amerikai GFA versenyen második helyezett Venti Chiavi Gitártrió adja.
Tagjai: Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs – egyenként is megállják helyüket a színpadon, trióban pedig zseniálisak.
Műsor: Reneszánsz táncok Mátyás király udvarából ● Magyar Táncok a Kájoni kódexből ● Bartók Béla: Magyar Képek ● Bihari János: Két magyar tánc ● Farkas Ferenc: Csángó Szonatina ● Tóth Armand: Trio Chiavi ● Weiner Leó: Divertimento Op.20. Nr.1. ● Kodály Zoltán: Esti dal, ● Bárdos Lajos: Hejj igazítsad

Június 25. (péntek), 19.30 óra, Evangélikus templom
Klasszikustól a jazzig – PUSZTAI ANTAL gitárművész koncertje
A gitárt anyanyelvi szinten beszéli akár jazz, akár klasszikus zene szólal meg a keze alól. Mindkét műfajban nagy nemzetközi versenyeket nyert, a neve jól ismert a világon. A Bécsben élő művész számos világsztárral is játszott egy színpadon, mint pl. Bireli Lagrene, Pat  Metheny, B.B. King. 2021 július 7-én a Grammy-díjas gitárossal, Lee Ritenour-val fog közös koncertet adni Montreuxben.
Műsor: Antal Pusztai: Invitation ● Thelonious Monk: Round Midnight ● Antal Pusztai 3 Vals ● Egberto Gismonti: Frevo ● Costa Lukács: Petit fleur ● Miguel Govea: Fantaisie ● Antal Pusztai: Dance ● Antal Pusztai: Jupiter ● Emánuel Bosco: Percussion ● Antal Pusztai: 1919 ● Antal Pusztai: Tears ● Antal Pusztai: Mr. Guitar

Június 26. (szombat), 19.30 óra, Kisfaludy Galéria
SNÉTBERGER FERENC ÉS VENDÉGEI
A számos kitüntetéssel és díjjal rendelkező világhírű gitárművész  nemrég kapta meg a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét is.
Műsoron: a művész saját szerzeményei

Három est, a legjavából.
Aki itt lesz, biztosan hosszú időre szóló élményt visz magával Balatonfüredről.

A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Regisztráció  és további információ: https://balatongitar.hu

Nyitókép képforrás: pixabay.com