Garten Balaton plakát

helyszín

Lovas, Felsőörs, Csopak, Alsóörs 

dátum

2022. 08. 05. - 14.
Lejárt!

GARTEN BALATON – Kortárs Művészeti Fesztivál

2022. augusztus 5–14., LovasFelsőörsCsopak, Alsóörs 

Idén újra nyílik az északi part legnagyobb kortárs művészeti programsorozata. A negyedik Garten Balaton művészeti fesztivál a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik: a 10 nap alatt 4 településen 8 kiállítás és közel 40 program között válogathatsz

A Garten Balaton célja, hogy mindenki számára befogadhatóvá és élvezhetővé tegye a kortárs képző- és fotóművészetet. Ennek érdekében négy település – Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs – kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein kiállításokat rendeznek, amelyeket számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív program tesz még vonzóbbá. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseiről. A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei mind a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs- és könnyűzenei produkciók egyaránt helyet kapnak. A tárlatvezetéseken a szakértők a művek többféle lehetséges értelmezését ütköztetik és a hallgatókat is bevonják a felfedezésbe.
A fesztivál szervezői a kortárs festészet és fotóművészet aktualitásait és trendjeit élményszerűen mutatják be a páratlan szépségű Balaton-felvidék településein.

Garten Balaton
Valkó Dávid: Akali délelőtt
képforrás: Resident Art Fair – GARTEN Balaton

Kiállítások

Van képünk házzá – Art Fair
2022. augusztus 5–14., Lovas (NAgy Gyula Galéria)
A seregszemlén 50 hazai kortárs fiatal és feltörekvő művész több mint 200 alkotását tekintheted meg, amelyek segítségével képet kaphatsz a kortárs művészeti irányzatokról, sőt azonnali vásárlásra is lehetőség adódik.
● Szabad a pálya – szabadtéri plakátkiállítás
2022. augusztus 5–14., Lovas (Lovaspálya)
25 grafikusművész szabadtéri kiállítása.
● Víztükreink – Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész kiállítása
2022. augusztus 5–14., Lovas (Maczky–Prokop Műteremház)
● Rabarik – Kása Béla indiai fotói – szabadtéri kiállítás
2022. augusztus 5–14., Lovas (Márffy-ház)
● Monoton Monokróm – Sós Gergő installációja
2022. augusztus 5–14., Lovas (Őstörténeti vörösfestékbánya múzeum)
Sós Gergő installációjában a Balaton-felvidék domborzatát és kőzeteit szín- és hangkódokká alakítva hozza létre monokróm képeit és monoton hangkompozícióit, ezúttal Lovas kőzettani adataival is dolgozva.
InVision – Verebics Ágnes egyéni kamarakiállítása
2022. augusztus 6–14., Csopak (ZM+G Galéria)
Festmények és fotók, melyekről a művész hibrid lényei köszönnek vissza.
● Microdose – a Skurc Group alkotásai
2022. augusztus 6–14., Csopak (Kultúrház)
● Édesem, keserűm – Felsőörsi Fotóudvar 2022 – a Capa Központ programja
2022. augusztus 5–14., Felsőörs (Fotóudvar)
A Capa Központ programja több mint 20 alkotó közreműködésével.

Garten Balaton
képforrás: Resident Art Fair – GARTEN Balaton, fotó: Piedl András

Egyéb programok

Pódium
A pódiumokon a kortárs művészeti szcéna fiatal képviselői, galériások, művészeti menedzserek és kurátorok ülnek egy asztalhoz, hogy a műkereskedelem és a kanonizáci kapcsolatáról, hazai és nemzetközi lehetőségekről, a művészet társadalmi szerepéről és a kitágult piac új lehetőségeiről beszélgessenek (augusztus 9., 10.).
Két generáció eltérő szemléletű műgyűjtőjének beszélgetésén az elmúlt évtizedek kortárs piaci tendenciáiról kaphatsz egy képet (augusztus 11.).
A tárlatvezetéseken általában a kurátorok szempontjai ütköznek (augusztus 8., 11.), de lesz rendhagyó tárlatvezetés DrMáriás vezetésével (augusztus 12.), kerékpáros tárlatvezetés (augusztus 13.) és helytörténeti gyalogostúra (augusztus 6.).

Kertmozi
A Buharov tertvérek Melegvizek országa című filmjének szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Kérdés, hogy sikerül-e? (augusztus 6.)
Az El akartam rejtőzni című film Antonio Ligabue festő-zseni életének valós története kitűnő játékfilmes feldolgozásban (augusztus 8.).
A Goya gyilkosságok című krimi két főszereplőjének művészettörténeti ismerettel kell nekivágnia a nyomozás tekervényes útvesztőjének (augusztus 9.).
A magyar rajzfilmgyártás történetében egyedülálló alkotás Kovásznai György Habfürdő című animációs filmje, amely a 20. századi festészet képi világából építkezve egészen egyedülálló vizuális élménnyel kecsegtet (augusztus 11.).

Előadóművészet
A színpadon fellépnek: Huba és Vazul, a kísérleti elektro-akusztikus blues utazózenészei (augusztus 5.), majd a Kurtág és Ligeti zenéjét játszó Zétényi Tamás és Gadó Gábor, kortárszenei duó tagjai (augusztus 10.), a dadaista punk táncház pszihésen felszabadító filozófiai metálösszhatását produkáló Tudósok zenekar (augusztus 12.), sőt a Cseh Tamás dalait legautentikusabban megszólaltató Vodku fiai (augusztus 13.). De lesz irodalmi est is Fenyvesi Ottóval (augusztus 7.), Tandori Dezső-est, melyen a költő hanglemezeiből Pándi Balázs válogat (augusztus 7.) és egy Verslábak neccharisnyában című alternatív színházi est az E-Mancik színházi manufaktúra jóvoltából (augusztus 14.).

Gyerekprogramok
A szervezőkl a legkisebbekről sem feledkeztek meg, hiszen augusztus 8–12-ig minden délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6–12 éves korosztály tagjait a Nagy Gyula Galéria kertjében.

A részletes programot itt találod: https://residentart.com/wp-content/uploads/2022/06/Garten-Balaton-program_2022.pdf
A nyomtatott programfüzet elérhető: Resident Art Galéria (1085 Budapest, Horánszky utca 5.)

További információ: https://www.gartenbalaton.com, https://www.facebook.com/GartenBalatonLovas, https://residentart.com

Nyitókép képforrás: Resident Art Fair – GARTEN Balaton