plakát

helyszín

Budapest, Puskin mozi

dátum

2024. 05. 30. - 2024. 06. 05.
Lejárt!

FRISS HÚS RÖVIDFILMFESZTIVÁL

2024. május 30. – június 5., Budapest (Puskin mozi), és több vidéki helyszínen

A budapesti filmes élet kihagyhatatlan eleme a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely idén a 12. születésnapját ünnepeli. A legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása mellett megújult tematikus vetítésekkel és szórakoztató szakmai eseményekkel is várnak.

A 12. születésnapját ünneplő rövidfilmfesztivál idén május 30. és június 5. között zajlik a Puskin moziban, amely egykor kétnapos rövidfilmes seregszemleként indult. A Friss Hús programja az évek alatt szakmai programokkal, pitchfórummal és nemzetközi válogatással bővült: a programsorozat keretében éppúgy bemutatkoznak a jövő projektjei, mint a magyar és nemzetközi rövidfilmes termésének legjava. Az itt bemutatkozó filmek gyakran kerülnek be Cannes, Szarajevó, illetve egyéb A-kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjába. Budapest mellett idén először három vidéki helyszínen is élvezheted a filmvetítéseket. A fesztivál ideje alatt a pécsi Apolló mozi, a debreceni Apolló mozi és szegedi Belvárosi mozi is vetíti majd a magyar versenyfilmeket.

„Rövid az élet”

Idén is számos programmal készülnek, beleértve a már fogalommá vált pitchfórumot, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket és workshopokat. A Queer Dreams, @Midnight és nemzetközi dokumentumfilm blokkok mellett további meglepetésekre is számíthatsz, mint például a Weirdcore válogatás, amelyben nem mindennapi alkotásokat mutatnak be. 
De reflektorfénybe kerülnek Friss Csillagok is, akikről hamarosan lehull a lepel. Hagyományosan olyan pályakezdő fiatal színészeket választottak, akiknek a munkásságára szeretnének nagyobb figyelmet irányítani. A fesztivál ideje alatt megannyi platformon találkozhatsz majd velük, többek között egy nekik dedikált vetítésen és beszélgetésen is. 

Programajánló

Limuzinban játszódó disztópikus sci-fi (LIMO), dokumentumfilm az ételpazarlásról és arról, hogy egy anya hogyan tud a szupermarketek szemeteseiben talált fogyasztható ételekből vacsorát főzni (For Tomorrow Paradise Arrives), bizarr és vérfagyasztóan szórakoztató történet egy hajnövesztőszer rémisztő hatásairól (Bad Hair) és rangos külföldi fesztiválok díjazottjai is láthatók lesznek a Friss Húson a balti fókusz filmjei között.

Queer Dreams válogatásában egy randit tönkretevő filozófiai könyv kap fontos szerepet, (Wegen Hegel), emellett lesz macska-egér játék body horrorral vegyítve (Marcang) és lüktető dallamokkal kísért utazás is az emlékek és vágyak között (Boléro).
Weirdcore programjában egy tojásokat dédelgető család, egy unatkozó, éhségtől gyötört bohóc, egy vágyakat ébresztő plüssmackó és krokodilemberek bukkannak fel.
A magyar rövidfilmes premierek és nemzetközi versenyprogram mellett a tematikus mellékszekciókban is különleges műfaji és szerzői filmek is lesznek láthatók a Friss Húson. Idén a Balti térség filmművészete kerül fókuszba.
Baltic Focus programjában két blokkban (Elveszett lelkek, Az utolsó csepp) összesen tíz lett, litván vagy észt rövidfilmet lehet majd megnézni.
@Midnight szekció horrorfilmekkel, a Weirdcore egyedi, bizarr hangvételű, hajmeresztően szórakoztató alkotásokkal, a Queer Dreams válogatás pedig az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos témájú filmekkel jelentkezik.
A vetítések mellett izgalmas szakmai programok is lesznek a fesztiválon, amelyekre a szakmabelieket és a filmipar iránt érdeklődőket is várjuk. 

A teljes program ezen a linken található. 

A fesztivál részletes programját és további információt itt találsz: https://www.frisshusbudapest.com, https://www.facebook.com/frisshusbudapest

Nyitókép képforrás: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál – web