plakát

helyszín

Budapest, Szabadság tér
Budapest, Szabadság tér
kategória

dátum

2022. 05. 08.
Lejárt!

időpont

Egész nap

EURÓPA-NAP

2022. május 8., Budapest (Szabadság tér)

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe, mely alkalomból az uniós intézmények és irodák gazdag felnőtt- és gyermekprogramokkal várnak, Budapesten a Szabadság téren.

Május 9-én a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

A hazai Európa-nap programjai

A hazai fesztivál változatos családi, zenei és sportprogrammal vár.  

A nagyszínpadon fellép a Kiscsillag, a The Biebers és Mrs Columbo. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: lesz Kaláka-koncert, Adnijóga és bábjáték az Ákom-Bákom Bábcsoporttal.

Nem marad el az ilyenkor szokásos futóverseny sem, amely idén szintén virtuális formát ölt: A táv hazánk uniós csatlakozásának 18. évfordulója alkalmából idén 18 km, amely a Szabadság térről indul.

Az esemény résztvevői szolidaritásukat is kifejezhetik Ukrajnával.

További információ: https://www.facebook.com/events/548748223228878/

Nyitókép képforrás: Európa-nap

Címkék:,