2023

helyszín

Veszprém, több helyszínen
Veszprém, több helyszínen
kategória

dátum

2023. 01. 21. - 22.
Lejárt!

MEGNYITÓ – EKF 2023

2023. január 21–22., Veszprém (több helyszínen)

A Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva  2023. január 21-én látványos ünnepséggel és kulturális kísérő programokkal elindul az Európa Kulturális Fővárosa programév.

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A régió települései 200-nál is több programmal készülnek az év során, melynek indítója 2023. január 21-én és 22-én lesz.  Zene, tánc, művészet, régiós gasztronómiai finomságok várnak két napon át Veszprémben és környékén, a kulturális évad megnyitójára pedig 21-én 20 órakor kerül sor egy látványos és grandiózus műsor keretében, ami Veszprém és a régió múltjáról, jelenéről és jövőjéről mesél

Programajánló

2022. január 21.
Szent Imre téren elhelyezett színpadon a népzene és a néptánc szerelmeseit várák, a Mackó Cukrászda előtt bárzongoristák játszanak, a Városháza előtti téren pedig a helyi és régiós énekkarok dalai szólnak.

A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a családi buli. Ezen a napon négy időpontban – 10, 12, 14 és 16 órakor – séták indulnak a Veszprémi Érsekség jóvoltából, a Kirakatban a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást.

Megnyitó ünnepség
20 órától három helyszínen – az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban – elkezdődik a megnyitó ünnepség, amelynek keretében látványos produkciókra számíthatsz. Fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és mindaz, amire büszkék lehetünk. 

A megnyitó produkciói után a fergeteges szórakozásé a főszerep: az Óváros téren hajnal 1 óráig elektronikus zenei DJ-k pörgetik a lemezeket, a Posta előtt pedig indul a Necc Party, amely a 90-es és a 2000-es évek csemegéit hozza el a partizóknak.

2023. január 22.
Ismét lesz Veszprém Séta a Tourinform jóvoltából és folytatódnak az érsekségi séták is. A Művészetek Háza kiállításai egész nap várnak, a KUNSZT!-ban a litván Remis Ščerbauskas litván fotóművész gondolkodásra ösztönző alkotásait nézheted meg, a balatonfüredi Vaszary Galériában pedig egy Bak Imre-kiállítás nyílik.

A Hangvillában két előadást is láthatsz, 17 órától a Veszprémi Petőfi Színházban pedig Bősze Ádám és Nyáry Krisztián előadását hallgathatod meg a Mendelssohn zenekar közreműködésével. Fókuszban: a Himnusz 200. évfordulója. 

A Papírkutyában az Interurbán projekt résztvevőjével találkozhatsz: a 2022-es EKF címviselő Kaunas városából érkező CinAmono kvintett játékos improvizációi hangzanak fel a színpadon este 8 órától.

További információ: https://veszprembalaton2023.hu/oldal/megnyito-esemenyek, https://veszprembalaton2023.hu

Nyitókép képforrás: EKF 2023 – Facebook