plakát

helyszín

Budapest, Pesti Vigadó

dátum

2023. 03. 02. - 2023. 04. 02.
Lejárt!

ESSENTIA ARTIS

2023. március 2. – április 2., Budapest (Pesti Vigadó)

A március 2-tól kezdődő, egy hónapon át tartó grandiózus összművészeti seregszemle mintegy 70 kortárs művésszel és 70 ingyenes programmal vár a Pesti Vigadóban.

A 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramban az Magyar Művészeti Akadémia minden évben 100, ötven évnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven át havi ösztöndíjat azért, hogy a pályázatukban meghatározott művészeti vagy művészetelméleti célkitűzést megvalósíthassák.

Az Essentia Artis a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram 2019−2022. évi ösztöndíjas évfolyamának zárókiállítása, amelyet első ízben 2023 márciusában rendeznek meg az MMA székháza, a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítóterében.

Az esemény során az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be. A több mint 40 ösztöndíjas művész alkotásait felölelő tárlattal párhuzamosan megjelennek a nem tárgyalkotó ösztöndíjasok munkái is: 4 tematikus nap, összesen 70 művész részvételével kínál közel 70 ingyenes és izgalmas programot minden korosztály számára.

A széles skálán mozgó programokat központi gondolatokra épülő tematikus napok köré szervezik.

A Tiszta forrásból, az Őrizni, használni, teremteni, A közösség ereje és a Kultúra és innováció című tematikus napok a Pesti Vigadó épületén belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, a Makovecz teremben és a Díszteremben, valamint a 6. emeleti kiállítóterekben valósulnak meg.

Essentia Artis imázsfilm:

Kiemelt programok

Tiszta forrásból (március 9.)
Bartók születésnapjára emlékezve, a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg: Káel Norbert és Berecz Mihály zenei előadásait élvezheted, ha pedig a divat szerelmese vagy, számos érdekes beszélgetés és divatbemutató kínálkozik.

● Őrizni, használni, teremteni (március 16.)
Március 16-án a történelmi hagyatékokat kutató, azokból építkező Arday Géza, Bene Géza, Weiner Sennyey Tibor és Bán János kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a történelmi regény szerepéről.

● A Közösség ereje (március 22.)
E napon a fiataloké a délelőtt: Várnagy Andrea négykezes zongorakoncerttel hozza közelebb a gyermekekhez a klasszikus zene világát, és kiderül az is, mit üzennek a zeneszerzők, míg Navratil Andrea népzenei utazásra invitálja a legkisebbeket. A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek. A napot Bagdy Emőke pszichológiai vonatkozású gondolatai zárják.

● Kultúra és innováció (március 29.)
Orosz Márton művészettörténész Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítése után a fényművészet kerül fókuszba. Rohmann Ditta csellóművész, Krulik Eszter hegedűművész, Molnár Ottó Szent Korona kórusa, és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari fellépésével zárul a nap.

Ifjúsági rendezvények

Az ifjabb korosztály márciusban húsz program közül is válogathat: többek közt mesemondás, filmvetítés, zenei társasjáték is várja őket a Duna-parti Tündérpalotában, emellett tizenkét alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart a Képező csapata, míg a Déryné Társulat négy ifjúsági előadására is lehet jelentkezni. A gyerekedukációs programokra elsősorban iskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők.

Részletes információ a programokról: https://www.mma-mmki.hu/essentiaartis/programok/

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg.

További információ: https://www.mma-mmki.hu/essentiaartis

Nyitókép képforrás: Essentia Artis – web