Szobor fesztivalok.info

helyszín

országszerte
országszerte
kategória

dátum

2022. 05. 14.
Lejárt!

időpont

Egész nap

EMLÉKHELYEK NAPJA

2022. május 14., országszerte

Izgalmas programok várnak – többek között koncertekkel, tárlatvezetésekkel, tematikus sétákkal – május 14-én országszerte a hetedik Emlékhelyek Napján, melynek célja hogy még ismertebbé tegye hazánk nemzeti és történelmi emlékhelyeit és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményeket.

Nemzeti, valamint történelmi emlékhelyeink
A nemzeti emlékhelyein történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. A történelmi emlékhelyek szintén az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt.
Jelenleg 76 nemzeti és történelmi emlékhely található hazánkban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. Ezek egységes megjelöléséről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodott.

Az évek óta sikeresen zajló rendezvényhez idén is csatlakozott majdnem az összes nemzeti és történelmi emlékhely, így május 14-én az ország szinte valamennyi jelentős helyszíne színes programokkal vár.
A legtöbb program ingyenesen vagy kedvezményes jegyárral látogatható.

Programajánló

Az Emlékhelyek napja nyitórendezvénye 9 órakor kezdődik a tavalyi Év Emlékhelye-díjjal kitüntetett Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.

Budapesten többek között az Országos Széchényi Könyvtár toronyraktárait barangolhatod be zseblámpával, a Műcsarnok három kiállítására 50 százalékos kedvezményt ad, a Ludovikán csoportos vezetésen tudsz megnézni a Ludovika Főépületét és a lovardát. A Vármúzeumban középkori élőzenével kísért tárlatvezetésen vehetsz részt a Buda, a királyi méltóság széke és trónusa című állandó kiállításon.

A Fiumei úti sírkert programjai 15 órakor kezdődnek: tematikus sétán és kisvonatos túrán fedezheted fel a sírkertet. Délután átadják az Év Emlékhelye-díjat, este Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című albumával lép színpadra. A napot az Angyalok útján című éjszakai zseblámpás túra zárja. A Fiumei úti sírkert programjai ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Gyulán visszarepítenek a történelembe: többek között lesz solymászbemutató, készíthetsz pecsétet, felderítheted az 1566-os ostrom titkait, de kipróbálhatod a végvári katonák fegyvereit is.

Tatabányán a Turul-szobor mellett található skanzen egész nap ingyenesen látogatható, Szegeden vezetett sétával várnak, Szigetváron népi játszóház és tárlatvezetés lesz a múzeumban, valamint türbekiállítás a dzsámiban.

Székesfehérváron a Középkor Romkertnél középkori élő sakk, hagyományőrzők bemutatója, játékos ismeretterjesztő és kézműves foglalkozások családoknak, gyerekeknek, szakmai előadások az egykori koronázótemplomról, a helyhez illő muzsika és különleges, fényjátékkal kísért vezetés lesz a romok között. 

A Muhi Csata Emlékművénél többek között kun lovasok felvonulását, vagy lovas és gyalogos csoportok közös gyakorlását láthatod. Abasáron terepfutást rendeznek, kőbe vésett történetek várnak Győrben, harctéri élet lesz Pákozdon, Pécsen Janus Pannonius arcait mutatják be.

Az esemény részletes programja az emlekhelyeknapja.hu oldalon érhetők el.

Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy felkeress egy helyet,
ahol színes programok mellett emlékezhetsz múltunk kiemelkedő eseményeire.

További információ: http://emlekhelyeknapja.hu

Nyitókép képforrás: Nemzeti Örökség Intézete – web