Szobor fesztivalok.info

helyszín

országszerte
országszerte
kategória

dátum

2024. 05. 11.
Lejárt!

időpont

Egész nap

EMLÉKHELYEK NAPJA

2024. május 11., országszerte

Izgalmas programok várnak – többek között koncertekkel, tárlatvezetésekkel, tematikus sétákkal – május 11-én országszerte az Emlékhelyek Napján, melynek célja hogy még ismertebbé tegye hazánk nemzeti és történelmi emlékhelyeit és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményeket.

Nemzeti, valamint történelmi emlékhelyeink
A nemzeti emlékhelyein történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. A történelmi emlékhelyek szintén az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt.

Az évek óta sikeresen zajló rendezvényhez idén is csatlakozott majdnem az összes nemzeti és történelmi emlékhely, így május 11-én az ország szinte valamennyi jelentős helyszíne színes programokkal vár.
A legtöbb program ingyenesen vagy kedvezményes jegyárral látogatható.

Programajánló

A budapesti Kossuth tér a magyar történelem fontos színhelye, amelyet az Országgyűlés 2012. január 1-jei hatállyal egyedüliként kiemelt nemzeti emlékhelynek nyilvánított. Az Emlékhelyek Napja alkalmából színes programokkal várnak: többek között betekintést nyerhetsz a Kossuth tér évszázados történetébe, megtekintheted a szobrokat, az Összetartozás Emlékhelyét, bejárhatod az 1956. október 25-i sortűz helyszínét és az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás terét.

Székesfehérváron a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely és a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont hagyományőrzők bemutatói, játékos ismeretterjesztő és kézműves-foglalkozások családoknak, gyerekeknek, szakmai előadások az egykori koronázótemplomról – az Emlékhelyek napján minden korosztály számára kínál érdekes programot.

 A budapesti Ráday-gyűjtemény előadásokkal, a Kálvin téri templom orgonakoncerttel, vezetett sétával és kiállítással vár.

A pákozdi Katonai Emlékpark hagyományőrző bemutatóval, kiállítással, lézerharcjátékkal, valamint családi vetélkedővel kapcsolódik be a programsorozatba.

Ezen a napon Egerben bemutatják mindazt, mellyel az Egri vár több mint ezer éves múltjával kiérdemelte e címet.

A fertődi Esterházy-kastély kápolnájában és a nyugati patkószárny Képtárában ingyenes tárlatvezetéssel várnak.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely minden évben csatlakozik az Emlékhelyek Napja országos programhoz: történelmi hagyományőrzők mutatják be a korabeli viseleteket, fegyvernemeket és a katonai életet, valamint a nap folyamán két kiállítást is láthatsz: A Harsány-hegyi csata, valamint  A magyar és az oszmán hadsereg a mohácsi csatában címmel.

Az esemény részletes programja az emlekhelyeknapja.hu oldalon érhetők el.

Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy felkeress egy helyet,
ahol színes programok mellett emlékezhetsz múltunk kiemelkedő eseményeire.

További információ: http://emlekhelyeknapja.hu

Nyitókép képforrás: Nemzeti Örökség Intézete – web