Bartók Béla út fesztivalok.info

helyszín

Budapest, Bartók Béla út, több helyszínen
Budapest, Bartók Béla út, több helyszínen

dátum

2023. 06. 02. - 03.
Lejárt!

ELEVEN TAVASZ

2023. június 2–3., Budapest (Bartók Béla út, több helyszínen)

Az Eleven Tavasz idén június elején pezsdíti fel a Bartók Béla Boulevard-t a nyárváró fesztiváljával, ahol a közösségek ereje kerül a középpontba. Idén is egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, különleges alkotóműhelyekkel, zenei programokkal, családi workshopokkal és gasztronómiai ínyencségekkel vár az Eleven Tavasz a Bartók Béla Boulevard-on.

A Gellért tér, a Gárdonyi tér és a Feneketlen-tó környéke az Eleven Tavasz keretében ismét megtelik színes köztéri programokkal, a Finnagorával való együttműködésnek köszönhetően pedig finn kulturális programokkal is gazdagodik az esemény. A zenei programok mellett workshopokkal, gasztroprogramokkal és kiállításokkal várnak az utca és környékének legjobb kulturális és gasztrohelyei, üzletei.

Az Eleven Tavasz keretében az izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók a forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevard-t. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új irányokat mutató irodalmi programok, vagy éppen határokon átívelő kiállítások, és ma már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők a Bartók Béla nyüzsgő forgataga nélkül.

Programajánló

Évről-évre érdemes visszatérni az Eleven Tavasz programjaira, ugyanis az ismerős utca, a Bartók Béla Boulevard folyamatosan megújul: a Gellért tértől induló kultikus szerveződés már nem áll meg a Móriczon, egészen a Feneketlen-tóig tart a minőségi programkínálat, legyen szó finom vacsoráról, izgalmas kiállításról, forró kávéról, a bárok különleges italairól vagy éppen minőségi termékeket árusító üzletek kínálatáról.

A Faur Zsófi Galériában a Szentendrén élő és alkotó Lukoviczky Endre festőművész és grafikus önálló kiállítása, Lajkó Nóra Festészet fehér zajjal című performansza pedig a Kelet Kávézó és Galériában lesz megtekinthető. Kustán Ádám a Bor- és Kézművesben, a Nehézlemez Műhely a Gárdonyi téren lép fel, élményfestést és kreatív festőworkshopot tart az Art Master Kreatív Műhely.

A Gellérthegy boszorkányainak nyomába eredhetsz a Sétaműhely segítségével, Mika Edit jól ismert sétája idén borkóstolóval egészül ki, a Figaró Bűvészbolt által pedig varázslat költözik a BBB KultPontba. A Medence Csoporttal Re+concept kreatív újrahasznosító workshopján használt reklámmolinókból látványos, jól használható, egyedi tárgyat készíthetsz, de alkothatsz a fesztiválon makettet és nemezbőrből kulcstartót is.

Ismét lesz egy jó adag varázslat a Figaro Bűvészbolt közreműködésével, örömtáncba kezdenek a seniortáncosok és lesz Óriásbuborékshow is. A Hadikban Pokorny Piknik címmel interaktív, humoros beszélgetést ígér párkapcsolati érdekességekről, a Kelet Kávézóban pedig megelevenedik Maria Callas és Aristo Onassis felkavaró szerelmi története levélszínház formájában. A Három Hét Galéria Mit mesél a Bartók? 2.0 című színházi programja a Bartók Béla Boulevard környékének és lakóinak történeteivel ismertet meg minket.

A főszervező Egyesület egyik új tagja, az Este11 is izgalmas programokat kínál, Tony Varga dj idén visszatér folyamatosan megújuló repertoárjával, ugyanitt pedig Klayman a VINYL Fridays keretein belül kizárólag bakelitlemezekből pakol fel. A BBB KultPontban  Hickory ad koncertet, mindeközben Vághy Tamás projektje egyedülálló módon, a Gárdonyi téren szólaltat meg zongorát. Hasonlóan köztéren, a Gellért térről a Gárdonyi tér felé haladva találkozhatsz a Marching Jazz Banddel, valamint lesz még Petőfi Musical, a Feneketlen-tónál zene a gyerekeknek, a Gellért téren pedig a Rumba Fuerte egy latin és spanyol zenei kalandozásra hív.

A programból nem hiányozhatnak a környezettudatos események sem, így a Tudatos Vásárlók Vidámparkja a Gárdonyi téren nyílik meg, de lesz ruhafeldolgozó foglalkozás.

Kiemelt szerepet kap az Eleven Tavasz idei kínálatában a finn kultúra megismerése. A Finnagora közreműködésével betérhetsz egy finn nyelvű kávézóba, láthatsz egy Nokia-kiállítást, a Bor- és Kézművesben a finn ősi eposzt, a Kalevala világát mutatják be képzőművészeti alkotás, festmény, installáció és hanganyag együttesével. Az ArtMasters Kreatív Műhely foglalkozásán a vászontáskákra finn népi motívumokat festhetsz, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság segítségével a világszerte ismert Mumin figurák és a Muminvilág lakóiról szóló bájos mesék és történetek ihlette egész napos workshopon vehetsz részt, Az ezer tó országa, ezer SZEMpontból című programon pedig az Optika Valentin szervez memóriajátékot.

Az Eleven Tavasz a közösségek építésére fókuszál: az Egyesület tagjai és az utca közterületei egy térré alakulnak azon a kincskereső játékon, amelyet az Insert Program támogatásával szerveznek meg a tagok, a városlakók és városhasználók körében, kohéziójuk erősítésére.

A részletes programot megtalálod az esemény honlapján.

Az biztos, hogy a Bartók Béla Boulevard-on ezen a hétvégén nem fogsz unatkozni!

További információ: http://www.bartokbelaboulevard.hu

Nyitókép képforrás: Bartók Boulevard Egyesület